KONAČNA ODLUKA DO NOVEMBRA: EU će sledeće nedelje razgovarati o slanju instruktora u Ukrajinu

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

25. 08. 2024. u 21:30

ŠEFOVI ministarstava spoljnih poslova i odbrane EU će sredinom sledeće nedelje prvi put razgovarati o mogućnosti slanja instruktora u Ukrajinu, a konačna odluka o ovom pitanju mora biti doneta "najkasnije do novembra", piše nemački "Velt am sontag" pozivajući se na sopstvene izvore.

КОНАЧНА ОДЛУКА ДО НОВЕМБРА: ЕУ ће следеће недеље разговарати о слању инструктора у Украјину

Foto: Goran Čvorović

Kako se navodi, Političko-bezbednosni komitet će o toj temi raspravljati 27. avgusta. Nemački list, podseća da su vlasti u Kijevu pozvale EU da pošalje instruktore u Ukrajinu u pismu visokom predstavniku EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepu Borelju od 31. maja.

Za slanje vojnih specijalista najviše se zalaže Francuska, a podržavaju je baltičke zemlje, Danska i Švedska, dok se Austrija, Mađarska, Nemačka, Malta i Slovenija, strahujući od eskalacije sukoba, protive toj ideji.

"Velt am sontag" napominje da će EU sredinom novembra morati da produži mandat Misije vojne pomoći EU za podršku Ukrajini (EUMAM Ukrajina), u okviru koje se ukrajinska vojska obučava u zemljama EU, pre svega u Nemačkoj i Poljskoj.

Evropske zemlje mogu da iskoriste ovu priliku ne samo da produže mandat, već i da ga prošire dozvoljavajući svojim instruktorima da učestvuju u obuci na teritoriji Ukrajine. Takođe, nemački list piše i da je šef Generalštaba EU, general-potpukovnik Mišel van der Lan, koji komanduje misijom, je tokom zatvorenih konsultacija govorio o slanju instruktora.

Osnova za predstojeće razgovore ministara EU o ovim planovima je poverljivi izveštaj Evropske službe za spoljne poslove pod nazivom "Strateški pregled misije obuke EU za Ukrajinu". U njemu se navodi da Kijev, nakon majskog talasa mobilizacije, računa na 150 hiljada regruta i da komanda ukrajinske vojske planira da stvori 10 novih pešadijskih brigada.

Istovremeno, obuka i opremanje vojske nazivaju se "strukturalnim nedostatkom" Ukrajine u poređenju sa Rusijom. Međutim, Evropska služba za spoljne poslove ne daje sopstvene preporuke vezane za moguće slanje instruktora, već samo iznosi prednosti i mane takvog scenarija.

Posebno se ističe to da ukrajinski vojnici, obučavani u EU, po povratku u Ukrajinu često moraju ponovo da prođu obuku, kao i da samo putovanje iziskuje mnogo vremena. Takođe, navodi se da vi vojnici, ukoliko bi se obučavali na ukrajinskoj teritoriji, mogli da rukuju i oružjem sovjetske proizvodnje.

-Dozvola (za slanje instruktora) bi mogla da bude ograničena na instruktore koji će biti smešteni u ukrajinskim centrima za obuku – na velikoj udaljenosti od bojnog polj", piše "Velt am sonntag" citirajući delove pomenutog dokumenta.

Takvi centri mogli bi da se uspostave na zapadu Ukrajine, ali to ne isključuje mogućnost da Ukrajina ponudi i druge "regionalne opcije".

Prema dokumentu Evropske spoljnopolitičke službe, opšta situacija bila bi "kritična" u smislu pretnji kojima bi instruktori bili izloženi, ako budu poslati u Ukrajinu.

-Činjenica da Rusija može da pogodi bilo koju lokaciju u Ukrajini balističkim projektilima i dronovima predstavljala bi najveći nivo opasnosti za vojno osoblje EU, navodi se u izveštaju i dodaje da bi “Rusija specijaliste iz EU tretirala kao aktivne učesnike u sukobu, što bi moglo da izazove nepredvidivu reakciju".

Zbog toga bi se, ukoliko dođe do slanja instruktora, morali razmotriti "opsežni planovi evakuacije", ocenjuje Evropska spoljnopolitička služba.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSI NA POZICIJI: Viđeni tenkovi u Kurskoj oblasti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ČEKA SE UDAR JOŠ JEDNE SILE, NA POMOLU VELIKI RAT? Izrael i Hezbolah kažu da ga ne žele, ali svi su spremni za njega