OGLASIO SE I TELEGRAM: Očekujemo da situacija u vezi sa hapšenjem Durova bude brzo rešena

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

25. 08. 2024. u 23:32

PLATFORMA Telegram saopštila je večeras da poštuje zakone EU, uključujući Zakon o digitalnim uslugama i da posluje u skladu sa standardima te grane industrije, kao i da očekuje da situacija u vezi sa hapšenjem generalnog direktora te društvene mreže Pavela Durova bude brzo rešena.

ОГЛАСИО СЕ И ТЕЛЕГРАМ: Очекујемо да ситуација у вези са хапшењем Дурова буде брзо решена

Foto Tanjug/AP/Tatan Syuflana

Platforma ističe da Durov nema šta da krije i da često putuje po Evropi, kao i da je apsurdno tvrditi da je on odgovoran za zloupotrebu Telegrama.

Podseća se da gotovo jedna milijarda ljudi širom sveta koristi Telegram kao sredstvo komunikacije i kao izvor važnih informacija.

Uz večerašnje saopštenje, Telegram je podelio objavu Durova iz marta u kojoj je naveo da su sve velike društvene mreže lake mete za kritiku zbog sadržaja koji se na njima objavljuju.

Durov je napisao da je medijsko izveštavanje o naporima američke kompanije Meta da se prilagodi novim regulativama EU bilo uglavnom negativno, ali da je kompanija, uprkos tome, ostvarila veliki finansijski uspeh.

-Telegram će verovatno morati da prođe kroz slične faze rasta pre nego što nadmaši stare platforme. Kako brzo rastemo u obimu i značaju, rešavaćemo sve potencijalne izazove na isti način na koji radimo sve ostalo - uz efikasnost, inovativnost i poštovanje privatnosti i slobode govora, naveo je Durov.

Ambasada Rusije u Parizu zatražila je od francuskih vlasti da objasne razloge za pritvaranje Durova, navodeći da su one do sada odbijale da sarađuju po ovom pitanju, javili su ruski mediji.

Reagujući ranije danas na hapšenje Durova u Francuskoj, predstavnica ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova je na svom Telegram kanalu dala spisak nevladinih organizacija koje su 2018. godine tražile od ruskih vlasti da "prestanu da stvaraju prepreke" u radu Telegrama i postavila pitanje da li će i sada istupiti u odbranu izvšnog direktora te platforme Pavela Durova.

Osnivač Telegrama, koji ima francusko državljanstvo, zadržan je sinoć na pariskom aerodromu Burže neposredno nakon izlaska iz privatnog aviona kojim je doleteo iz Azerbejdžana.

Prema pisanju lokalnih medija, francusko pravosuđe smatra da je Durov umešan u brojna krivična dela i mogao bi da se suoči sa optužbama za terorizam, trgovinu drogom, prevaru i pranje novca.

Prema rečima francuskog novinara Sirila Amurskog, ovom biznismenu preti kazna do 20 godina zatvora.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - RUSI NA POZICIJI: Viđeni tenkovi u Kurskoj oblasti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

RADOVAO SE PRE VREMENA? Janik Siner možda usred Ju-Es opena bude izbačen iz tenisa?!