NAPADNUTE POLICIJSKE STANICE, PRUGE, PUTEVI: Ubijeno najmanje 33 ljudi (VIDEO)

Novosti online

26. 08. 2024. u 10:26

SEPARATISTIČKI militanti napali su policijske stanice, železničke pruge i vozila na auto-putevima u pakistanskoj provinciji Beludžistan, ubivši najmanje 33 osobe, saopštili su zvaničnici u ponedeljak, u najraširenijem napadu etničkih pobunjenika poslednjih godina, prenosi Rojters.

НАПАДНУТЕ ПОЛИЦИЈСКЕ СТАНИЦЕ, ПРУГЕ, ПУТЕВИ: Убијено најмање 33 људи (ВИДЕО)

Foto: Printskrin

Militanti su se borili decenijama tokom duge etničke pobune tražeći secesiju bogate resursima jugozapadne pokrajine, koja je dom brojnih velikih projekata čiji je predvodnik Kina, uključujući stratešku luku i rudnik zlata i bakra.

Najveći napad koji su potvrdile vlasti bio je usmeren na vozila, od autobusa do kamiona na glavnom auto-putu, pri čemu su poginule najmanje 23 osobe, rekli su zvaničnici, a deset vozila je zapaljeno.

Železnička linija između Pakistana i Irana i železnički most koji povezuje Kvetu, glavni grad provincije, sa ostatkom zemlje, takođe su pogođeni eksplozivom u napadima militanata, rekao je zvaničnik železnice Muhamed Kašif.

Železnički saobraćaj sa Ketom je obustavljen, dodao je on.

Otprilike u isto vreme, militanti su takođe gađali policijske i bezbednosne stanice u prostranoj provinciji, rekli su zvaničnici, ubivši najmanje 10 ljudi.

Militantna grupa Oslobodilačka vojska Beludžistana (BLA) preuzela je odgovornost u saopštenju poslatom novinarima e-poštom u kojem se tvrdi da je bilo još mnogo napada, uključujući jedan na veliku paravojnu bazu, iako pakistanske vlasti to tek treba da potvrde.

(Rojters)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OTKRIVENO ŠTA SU RUSI GAĐALI U UKRAJINI: Više mrtvih i povređenih u masovnom napadu raketama i dronovima (FOTO/VIDEO)