SPOLJNA OBAVEŠTAJNA SLUŽBA RUSIJE UPOZORAVA: Amerikanci planiraju da organizuju "tbiliški majdan"

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

27. 08. 2024. u 00:55

SAD spremaju obojenu revoluciju u Gruziji, jer Bela kuća nije zadovoljna razvojem situacije u toj zemlji uoči parlamentarnih izbora zakazanih za 26. oktobar, upozorava Spoljnoobaveštajna služba Rusije.

СПОЉНА ОБАВЕШТАЈНА СЛУЖБА РУСИЈЕ УПОЗОРАВА: Американци планирају да организују тбилишки мајдан

FOTO: Profimedia

Kako javlja TASS, Amerikanci planiraju da organizuju "tbiliški majdan" kako bi se sprečila pobeda vladajuće partije "Gruzijski san".

-Amerikanci nameravaju da u preostalim nedeljama pred izbore masovno pojačaju pritisak na gruzijske vlasti kako bi se što više oslabila pozicija 'Gruzijskog sna'. Predviđeno je da se primene 'provereni instrumenti' – uvođenje ličnih sankcija protiv vrha 'sanjara' (partije 'Gruzijski san'), članova njihovih porodica, kao i sponzora partije, navodi se u saopštenju ruske službe.

Nakon toga, Amerikanci planiraju da organizuju da se objavi informacija da je glasanje, navodno, bilo lažno, te da se, nakon odbijanja da se priznaju rezultati izbora, zatraži i smena vlasti.

Spoljna obaveštajna služba Rusije upozorava: SAD pripremaju obojenu revoluciju u Gruziji

Spoljna obaveštajna služba Rusije upozorava: SAD pripremaju obojenu revoluciju u Gruziji

Još jedan od elemenata američkog scenarija je i nasilje. Prema njemu, organi za sprovođenje zakona treba da budu isprovocirani da primene silu i tako uguše proteste.

Podsetimo, Gruzija je nedavno, uprkos protivljenju Zapada, usvojila zakon o stranim agentima.

Vašington je nakon toga odlučio da obustavi pomoć Gruziji, pošto akcije njene vlade nisu u skladu sa težnjama da uđe u NATO.

Osim toga, zamrznut je i proces integracije Gruzije u EU.

Ovog meseca, predsednik vladajuće partije "Gruzijski san" Bidzin Ivanišvili odbio je da se sastane sa američkim senatorima tokom njihove posete toj zemlji.

Nešto ranije, u julu, gruzijski premijer Irakli Kobahidze rekao je da je neko planirao ubistvo Ivanišvilija, te da su vlasti pokrenule istragu. Prema njegovim rečima, ubistvo planiraju iste one političke snage koje su organizovale atentat na slovačkog premijera Roberta Fica, ali i bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa.

Osim toga, premijer Kobahidze ranije je rekao da su i njemu lično stigle pretnje od jednog evropskog komesara tokom telefonskog razgovara kada mu je zaprećeno da će proći kao premijer Slovačke.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSI NA POZICIJI: Viđeni tenkovi u Kurskoj oblasti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EVO KAKVA NAS ZIMA OČEKUJE: Stigla prva velika prognoza stručnjaka (MAPA)