KINESKI HAKERI: Iskoristili grešku u softveru da kompromituju nekoliko internet kompanija u SAD

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

27. 08. 2024. u 19:45

KINESKA hakerska grupa iskoristila je softversku grešku da kompromituje nekoliko internet kompanija u SAD i inostranstvu, saopštila je danas američka kompanija za sajber bezbednost "Lumen Technologies".

КИНЕСКИ ХАКЕРИ: Искористили грешку у софтверу да компромитују неколико интернет компанија у САД

Foto Shutterstock

Kompanija je navela da su hakeri iskoristili prethodno nepoznatu grešku u softverskoj platformi Versa Director koja se koristi za upravljanje uslugama za klijente softverske kompanije "Versa Networks" u Santa Klari u Kaliforniji, preneo je Rojters.

Ističe se da je do sada otkriveno da su kineski hakeri kompromitovali četiri internet kompanije u SAD i jednu u inostranstvu, a "Lumen" nije imenovao pogođene firme.

"Lumen" navodi da je hakerski napad 12. juna izvršila grupa pod nazivom "Volt tajfun" koju podržava kineska vlada.

Kompanija "Versa Networks" saopštila je u ponedeljak da je njena softverska platforma bila izložena hakerskom napadu i savetovala je kupcima da nadograde svoj softver kako bi se ispravila greška.

Direktor američkog Federalnog istražnog biroa (FBI) Kristofer Rej rekao je u aprilu da je Kina infiltrirala hakere koji mogu da napadnu kritičnu infrastrukturu SAD u bilo kojem trenutku, uključujući telekomunikacije, energetiku i vodovod.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - RUSI NA POZICIJI: Viđeni tenkovi u Kurskoj oblasti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NAPADNUTE POLICIJSKE STANICE, PRUGE, PUTEVI: Ubijeno najmanje 33 ljudi (VIDEO)