KENIJA ŠALJE POMOĆ HAITIJU: Policija stiže u Port-Au-Princ kako bi pomogla u suzbijanju bandi u glavnom gradu

Jovana Švedić

28. 08. 2024. u 20:59

HAIĆANSKE snage koje rade sa policijom iz Kenije pokrenule su zajedničku operaciju proterivanja kriminalnih grupa iz jednog od najgrubljih kvartova glavnog grada Haitija, izjavio je u sredu premijer Gari Konil.

КЕНИЈА ШАЉЕ ПОМОЋ ХАИТИЈУ: Полиција стиже у Порт-Ау-Принц како би помогла у сузбијању банди у главном граду

Foto: Jutjub/ The Straits Times

Konil je govorio u bolnici u Port-o-Prensu gde su se tri haićanska policajca oporavljala nakon što su povređeni u pucnjavi u utorak tokom zajedničke operacije u siromašnom naselju Bel Er pod kontrolom bandi.

- Umoran sam da gledam kako pucaju u policajce. Umoran sam od sahrana. Moramo da rešimo ovaj problem. -  rekao je Konil.

Konil nije izneo više detalja o operaciji i nije odogovarao na većinu pitanja tokom  kratke konferencije za novinare, ali je pozvao Haićane da sarađuju sa policijom i razmenjuju informacije kako bi pomogli u smanjenju kriminala.

Više od 3.200 ubistava prijavljeno je na Haitiju od januara do maja.

Bande koje kontrolišu 80% Port-o-Prensa ostavile su više od pola miliona ljudi bez krova nad glavom poslednjih godina dok se bore za kontrolu veće teritorije.

-Neće biti brzo. Moramo biti strpljivi.- rekao je Konil.

Malo pre početka konferencije za novinare, policijski sindikat je izvestio da je žena policajka ubijena dok je išla na posao u sredu, a da je na njenom vetrobranskom staklu pronađeno više od deset rupa od metaka.

Mišel Natanijel Megin jedna je od dvadeset policajaca ubijenih od početka godine.

Misija koju podržava UN, a predvodi Kenija, poslala je do sada oko 400 policajaca na Haiti da pomognu u suzbijanju nasilja bandi.

Očekuje se da će policija uz pomoć vojnika iz Benina, Čada i Jamajke takođe stići u narednim mesecima, ukupno 2.500 stranog osoblja.

(Vašington Tajms)

BONUS VIDEO:

MEDVED NA AUTOPUTU: Pogledajte kako desetine vozača prati životinju

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

URSULU FON DER LAJEN ČEKA PAKAO U EU: Ona još nije ništa videla