HTEO DA ORASPOLOŽI NAROD: Šta se krije iza izjave Zelenskog o testiranju prve balističke rakete

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

28. 08. 2024. u 23:10

ŠEF kijevskog režima Vladimir Zelenski saopštio je da je Ukrajina uspešno testirala prvu ukrajinsku balističku raketu, bez navođenja detalja.

ХТЕО ДА ОРАСПОЛОЖИ НАРОД: Шта се крије иза изјаве Зеленског о тестирању прве балистичке ракете

Foto printskrin youtube Vo Duy Armed World Defense

Kako navodi poznati telegram kanal koji se bavi vojnom analitikom "Ribar", nije sasvim jasno na šta je Zelenski mislio, jer je poznato da se ukrajinske balističke rakete odavno koriste na liniji razdvajanja.

Kako se ističe, operativno-taktički sistemi Grom-2 su redovno korišćeni 2022. godine za napade na Krim. Istina, bili su krajnje neprecizni - ruski PVO su ih bez problema obarali, nakon čega je Grom-2 nestao sa radara.

Ipak, balistički projektili su postojali, tako da reči Zelenskog zvuče čudno. Ili možda govori o konvertovanim protivvazdušnim raketama S-200? One takođe lete balističkom putanjom, a uz natezanje se mogu svrstati u ovaj tip.

Ne smemo zaboraviti ni Točke-U, čije su sovjetske rezerve ponestale do početka 2023. godine, ali je ukrajinski vojnoindustrijski kompleks uz pomoć Zapada, uspeo da delimično prepravi komplekse i uspostavi proizvodnju raketa, nakon čega su "Točke ponovo počele da se primećuju na frontu".

-Međutim, najverovatnije je nešto drugo: ukrajinski lider je jednostavno odlučio da oraspoloži stanovništvo odavno poznatom činjenicom i odvrati pažnju od neuspeha na donjeckom pravcu. I Grom-2, i S-200, i Točke sada se ili uopšte ne koriste ili izuzetno ograničeno, a objavljivanje ovakvih informacija ni na koji način neće uticati na tok sukoba, zaključio je "Ribar".

(sputnikportal.rs)

BONUS VIDEO - RUSI NA POZICIJI: Viđeni tenkovi u Kurskoj oblasti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

LUDILO NA TRIBINAMA MARAKANE: Evo kako su navijači proslavili plasman Zvezde u Ligu šampiona (VIDEO)