VAŠINGTON POST: Nemačka se koleba oko podrške Ukrajini

Novosti online

29. 08. 2024. u 09:20

POJAVILE su se pukotine u onome što je do sada bio širok konsenzus među evropskim zemljama da podrže Ukrajinu, a najuočljivije su u Nemačkoj, piše kolumnista Li Hokstader za Vašington post.

ВАШИНГТОН ПОСТ: Немачка се колеба око подршке Украјини

Foto: Profimedia

Ključna evropska zemlja i drugi najveći sponzor Kijeva posle Sjedinjenih Država počela je da se koleba u trenutku kada Evropa treba da udvostruči svoju podršku.

Ovog meseca, nemački ministar finansija Kristijan Lindner predložio je da Berlin zamrzne novu vojnu pomoć Ukrajini, čak i nakon što je vlada smanjila podršku Kijevu planiranu za 2025. godinu, na oko 4,4 milijarde dolara.

- Moskva će tu vest videti kao potvrdu Putinove politike strateškog strpljenja, koja se zasniva na pretpostavci da će se Zapad pre ili kasnije predati - tvrdi Li Hokstader u tekstu za Vašington post

U međuvremenu, u Nemačkoj sve veću popularnost dobijaju "antiukrajinske partije" koje se zalažu, ako ne za potpuni prekid pomoći Kijevu, onda za njeno značajno smanjenje. Prema Vašington postu, naivno je verovati da glavne stranke u Nemačkoj, uključujući socijaldemokrate Olafa Šolca, nisu zabrinute zbog toga.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AMERIČKI POLITIKOLOG: Saveznici Ukrajine više ne mogu da utiču na tok sukoba, Putin to veoma dobro razume