NEMAČKA OPTUŽUJE POLJSKU: Nisu uhapsili Ukrajinca osumnjičenog za sabotažu Severnog toka

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

29. 08. 2024. u 21:12

NEMAČKE vlasti iznele su optužbe na račun Poljske zbog toga što nije izvršila evropski nalog za hapšenje Ukrajinca koga nemačko pravosuđe sumnjiči za učešće u sabotaži Severnog toka 1 i 2, preneli su danas nemački mediji.

НЕМАЧКА ОПТУЖУЈЕ ПОЉСКУ: Нису ухапсили Украјинца осумњиченог за саботажу Северног тока

Foto Tanjug/AP

Kako prenose list Špigl i javni servis ZDF, citirajući nemačke bezbednosne službe, Varšava nije uhapsila Volodimira Z., koji živi u Poljskoj, i on je štaviše, mogao biti upozoren kako bi pobegao u Ukrajinu početkom jula ove godine.

Nemački istražitelji su izdali evropski nalog za njegovo hapšenje u junu, očekujući da će ga Poljska izvršiti, kako to zahtevaju zakoni EU, ali Varšava je, kako se navodi, učinila upravo suprotno.

Poljski zvaničnici su kazali: "Zašto bismo ga mi uhapsili? On je za nas heroj!", prenosi Špigl.

Kako se navodi, Volodimir Z. je 6. jula prešao granicu i ušao u Ukrajinu u diplomatskom vozilu ukrajinske ambasade u Poljskoj.

Prema izveštajima medija, nemački istražitelji veruju da je on bio jedan od ronilaca koji su postavili eksploziv na naftovod Severni tok.

Dva naftovoda Severnog toka oštećena su, a isporuka nafte prekinuta usled nekoliko eksplozija u septembru 2022. u blizini danskog ostrva Bornholm.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - RUSI NA POZICIJI: Viđeni tenkovi u Kurskoj oblasti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RAČUNICA! Evo koliko bodova treba Crvena zvezda da osvoji da bi prošla u nokaut fazu nove UEFA Lige šampiona!