BEZUGLAJA POTVRDILA: Ovo je oboreni komandir eskadrile F-16 (FOTO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

30. 08. 2024. u 01:41

AMERIČKI F-16 u Ukrajini oboren je američkom raketom Patriot, saopštila je Zamenik predsednika Odbora za odbranu Rade, Marijana Bezuglaja.

БЕЗУГЛАЈА ПОТВРДИЛА: Ово је оборени командир ескадриле Ф-16 (ФОТО)

Foto Tanjug/AP/Efrem Lukatsky

-Prema mojim informacijama, F-16 ukrajinskog pilota (komandira eskadrile) Alekseja „Moonfish“ Mesa je oboren od strane PVO sistema Patriot zbog neusklađenosti među jedinicama. U izveštajima se navodi da je „izgubio kontrolu“.

Događaj se dogodio tokom jednog od najsnažnijih ruskih vazdušnih napada 26. avgusta. Rat je rat, takve epizode su moguće. Ali kultura laži u Komandi Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine, kao i u drugim višim vojnim štabovima, dovodi do toga da se sistem upravljanja vojnim odlukama ne poboljšava na osnovu istinite, dosledno prikupljene analitike, ali se pogoršava i čak ruši, kao što se dešava u pravcu Pokrovskog. I nijedan od generala nije kažnjen. General Oleščuk ostaje na funkciji, rekla je Marijana Bezuglaja.

Foto Tanjug/AP

Kako navode mediji postoji još jedna mogućnost. Navodno Amerika nije isporučila Ukrajini sisteme za prepoznavanje prijatelj-neprijatelj za F-16. Patrioti su opremljeni tim sistemom i gotovo je nemoguće da pogode "svoje". Osim ukoliko ti sistemi nisu isključeni ili pokvareni.

(RVvoenkor)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Direktan let iz Srbije do najlepše plaže Mediterana – iskoristite LAST MINUTE ponudu, popust do 490 evra!