TRAMP PROTIV ZABRANE ABORTUSA: Smatra da period mora biti duži od šest nedelja

Novosti online

30. 08. 2024. u 18:29

REPUBLIKANSKI predsednički kandidat Donald Tramp izjavio je da se protivi zabrani abortusa nakon šest nedelja trudnoće koju je usvojila Florida, ali nije rekao da li će glasati da se to promeni.

ТРАМП ПРОТИВ ЗАБРАНЕ АБОРТУСА: Сматра да период мора бити дужи од шест недеља

Foto: AP

On je u najnovijem TV intervjuu za En-Bi-Si Njuz rekao da je šest nedelja suviše restriktivan period i da je potrebno da mogućnost za prekid trudnoće postoji za duži period, čime se činilo da sugeriše da podržava inicijativu kojom bi se promenila ovakva zabrana koju je uveo guverner Ron DeSantis, preneo je danas Politiko.

Potom su, međutim, iz njegove kampanje objavili saopštenje kojim je takav stav povučen.

-Predsednik Tramp još nije rekao kako će glasati u vezi zabrane abortusa na Floridi, samo je ponovio da smatra da je šest nedelja suviše kratak period - navedeno je u saopštenju.

- Taj period mora biti duži. Rekao sam im da želim da to bude više nedelja - kazao je on u intervjuu govoreći o svom neslaganju sa zabranom abortusa nakon šeste nedelje trudnoće koju je Florida usvojila nakon što je Vrhovni sud odbacio odluku zasnovanu na slučaju "Rou protiv Vejda" iz 1973.

Sud je naveo da je ta odluka, koja dozvoljava izvođenje abortusa pre nego što bi fetus bio održiv van materice, između 24. i 28. nedelje trudnoće, bila pogrešna, jer, kako su istakli, Ustav SAD ne pominje posebno pravo na abortus.

Tramp je ukazao da će svakako glasati da postoji mogućnost i kada je u pitanju trudnoća duža od šest nedelja.

Njegove izjave deo su širih napora bivšeg predsednika da umeri svoj stav o reproduktivnim pravima i abortusu, koji je postao veoma nezgodan za republikance otkako je Vrhovni sud, u kojem su konzervativci imali većinu zahvaljujući sudijama koje je imenovao Tramp, odbio presudu iz 1973. kojom je bilo utvrđeno pravo na abortus.

Tramp takođe nastoji da sebe prikaže i kao odlučnog zagovornika vantelesne oplodnje, ističući da će njegova administracija podržati da taj tretman bude besplatan.

BONUS VIDEO:

AMERIKA U POSETI PEKINGU: Saliven savetnik za nacionalnu bezbednost u ,,kritičnoj,, misiji

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ RAZBESNEO AMERE: Oglasio se i dežurni novakomrzac