SUTRA POKRAJINSKI IZBORI U TIRINGIJI I SAKSONIJI: Očekuje se velika podrška desnici

Novosti online

31. 08. 2024. u 19:37

U SAVEZNIM državama Tiringija i Saksonija na istoku Nemačke sutra se održavaju pokrajinski izbori, a poslednje istraživanje javnog mnjenja javnog servisa ZDF pokazalo je veliku podršku za krajnje desničarsku Alternativu za Nemačku (AfD) u obe regije.

СУТРА ПОКРАЈИНСКИ ИЗБОРИ У ТИРИНГИЈИ И САКСОНИЈИ: Очекује се велика подршка десници

Foto: Epa


U Saksoniji vodi Hrišćansko-demokratska unija (CDU) sa 33 odsto, dok je AfD prati sa 30 odsto podrške, prenosi Dojče vele.

Stranke koje trenutno na čelu premijerom Mihaelom Krečemerpm (CDU) čine koalicionu vladu, Socijaldemokratska stranka Nemačke (SPD) i Zeleni, podržava po šest odsto birača.

Istraživanje pokazuje da novoosnovana stranka Savez Sare Vagenkenht (BSW) može da računa na podršku od oko 12 odsto, dok stranka Levica, nekada jedna od najjačih snaga na istoku zemlje, sa četiri odsto ovaj put ne bi prešla izborni prag.

Kako navodi DW, ako se nakon izbora zadrže ove vrednosti, na vlasti bi mogla ostati sadašnja koalicija, a tesna većina bi bila moguća i za koaliciju CDU i BSW.
U Tiringiji ubedljivo vodi AfD (29 odsto) ispred CDU sa 23 odsto, dok se BSW sa 18 odsto nalazi na trećem mestu.

Očekuje se da stranka Levice u ovoj pokrajini osvoji 14 odsto glasova, zahvaljujući dosadašnjem premijeru i kandidatu te stranke Bodu Ramelovu. 

Anketa ukazuje da oko šest odsto birača podržava SPD, a Zeleni sa četiri odsto ne bi ušli u parlament.

Prema ovim podacima bila bi moguća koalicija Levice, BSW i SPD, kao i koalicija CDU, BSW i Levice. 

CDU i BSW su isključile saradnju s AfD, koju u ovoj pokrajini Kancelarija za zaštitu ustavnog poretka vodi kao organizaciju koja deluje protiv ustavnog poretka SR Nemačke.

Ispitivanje ZDF pokazuje da se mišljenje glasača nije značajno promenilo od napada u Zolingenu prošlog petka kada je ubijeno troje, a povređeno desetoro posetilaca jednog gradskog festivala, dok je za napad osumnjičen sirijski migrant.

Istovremeno, politikolog Hans Forlender sa univerziteta u Drezdenu smatra da bi napad u Zolingenu ipak mogao da utiče na rezultate sutrašnjih izbora, piše DW.

On smatra da bi demohrišćani mogli da profitiraju od inicijative koju je preuzeo lider opozicije u Bundestagu i predsednik CDU Fridrih Merc, koji vrši pritisak na kancelara Olafa Šolca (SPD) kada su u pitanju migracije.

Forlender ukazuje da se Šolc pristao i na neke zahteve demohrišćana poput drastičnog smanjenja socijalne pomoći za izbeglice koje stignu u Nemačku preko neke druge članice EU i time ignorišu tzv. Dablinski sporazum.

Premijer Saksonije Krečmer se takođe istakao po kritici izbegličke politike svoje stranke, kao i po kritici vojne pomoći Ukrajini, što je tema koja je na istoku zemlje važna gotovo kao i pitanje ilegalnih migracije. 

Protiv pomoći Ukrajini su i AfD i BSW, navodi Dojče vele.

BONUS VIDEO: BERLINSKI ZID, SIMBOL 20. VEKA: Ovde se nekada ginulo, a sada ga obilaze turisti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DOK JE BIO RAT, OVDE SU MU ZAMERALI - SAD JE NAŠ ZET: Poznati Slovenac o poznanstvu sa Borom