UKRAJINA GUBI ZATO ŠTO POBEĐUJE U KURSKU? Donbas pred padom, Rusi osvojili pet mesta samo u avgustu (MAPA)

Novosti online

01. 09. 2024. u 09:17

TOKOM ukrajinske ofanzive u Kurskoj oblasti, Rusija je uspela da zauzme više naselja u Donjeckoj oblasti, piše nemački Bild.

УКРАЈИНА ГУБИ ЗАТО ШТО ПОБЕЂУЈЕ У КУРСКУ? Донбас пред падом, Руси освојили пет места само у августу (МАПА)

Foto: Profimedia/liveuamap printskrin

Ako je verovati rečima ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, ofanziva ukrajinske vojske Kursk je pun pogodak. Posle nešto manje od četiri nedelje, njegove trupe su kontrolisale 100 gradova i skoro 1.300 kvadratnih kilometara teritorije na ruskoj teritoriji. Kampanja u Kursku deo je „plana pobede“ njegove vlade, rekao je Zelenski ove nedelje.

Ali stvarnost je malo složenija. 

Delovi Kurska okupirani, Donbas nestaje

Od početka Kurske ofanzive 6. avgusta, ruske trupe sve brže napreduju u Donbasu, u istočnoj Ukrajini. Samo u Donjeckoj oblasti osvojili su više od 230 kvadratnih kilometara, piše Bild.

- Dok je ukrajinska vojska uspela da preuzme kontrolu samo nad jednim malim ruskim gradom Sudžom (6.000 stanovnika), ruska osvajačka vojska je samo u avgustu osvojila pet ukrajinskih mesta sa ukupnom populacijom od više od 53.000 stanovnika – uključujući Novogrodovku, Krasnogorivku, Družbu, Severnoe i Njujork - navodi se u članku.

Foto: Liveumap

Strateški važan grad Pokrovsk, koji ima 65.000 stanovnika, od četvrtka je prinudno evakuisan – jer su ruske trupe udaljene samo osam kilometara.

- Ukrajina u Donbasu plaća visoku cenu za uspehe u Kursku. Ruski pritisak na Pokrovsk i njegova evakuacija dovodi u pitanje strategiju ukrajinskog rukovodstva - rekao je vojni ekspert i stručnjak za bezbednost Niko Lange za Bild.

Lange vidi direktnu vezu između uspeha u Kursku u Rusiji i sve preteće situacije u Donbasu u Ukrajini. Zato što je Kijev proredio svoje najbolje jedinice na istoku sopstvene zemlje da bi mogao da napreduje na zapadu Rusije.

Foto: Liveumap

- Jedinice sa manjom snagom u Donbasu ne mogu da se suprotstave Rusima, što izaziva unutrašnju debatu i nemire - kaže Lange.

Ništa od dalekometnog oružja za Ukrajinu

List navodi i druge tačke gledišta – da je ukrajinska ofanziva u regionu Kursk pokazala Zapadu nestabilnost ruskih „crvenih linija“, i sa ove tačke gledišta bila je uspešna.

Sve u svemu, ukrajinska invazija na Rusiju „dokazala je zapadnim skepticima da je strah od eskalacije samonametnuto ograničenje i da je dozvola za korišćenje zapadnog oružja na ruskoj teritoriji legitiman i pragmatičan zahtev“.

Međutim, do sada Zapad nije reagovao kako bi Kijev možda želeo.

Foto: Profimedia

Ukrajini nije obećano novo oružje dugog dometa, niti su Berlin, Pariz, London i Vašington preispitali svoje zabrane upotrebe dalekometnog oružja koje bi bilo korišćeno protiv ruskih aerodroma i drugih strateških ciljeva u Rusiji.

Kritičari to vide kao dokaz da šefovi zapadnih država i vlada žele da spreče Vladimira Putina (71) da bude previše sateran u ćošak.

Zelenski je danas apelovao je na zapadne saveznike da dozvole da se njihovo oružje, uključujući dalekomente granate i rakete, koristi za napade na vojne aerodrome i baze na teritoriji Ruske Federacije.

Foto: Profimedia

- Apelujem na SAD, Veliku Britaniju, Francusku i Nemačku: potrebna nam je sposobnost da zaista i u potpunosti odbranimo Ukrajinu i Ukrajince. Ruski teror se može zaustaviti samo na jedan način: udarom na neprijateljske vojne aerodrome, baze i logistiku - rekao je Zelenski u večernjem obraćanju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EVO ZBOG ČEGA JE SRBINU ODUZETA MEDALJA U PARIZU: Ovaj potez ih otkrio