ŠOK TVRDNJE AMERIKANCA: F16 nije oboren u "prijateljskoj vatri"

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

01. 09. 2024. u 09:48

GUBITAK lovca F-16 koji je bio isporučen Kijevu, verovatno nema veze sa slučajnim obaranjem Oružanih snaga Ukrajine sopstvenog aviona, tvrdi Njujork tajms, pozivajući se na dva neimenovana visoka američka vojna zvaničnika.

ШОК ТВРДЊЕ АМЕРИКАНЦА: Ф16 није оборен у пријатељској ватри

Borbeni F-16, Foto AP

- Dvojica visokih američkih vojnih zvaničnika rekli su da prijateljska vatra verovatno nije uzrok pada F-16 - piše list.

Nije navedeno na čemu se zasniva ova izjava, a ne navode se ni verzije o gubitku lovca koje su izneli izvori.

Istovremeno, američka vojska je za list saopštila da istražitelji u SAD i Ukrajini razmatraju mnogo različitih mogućih razloga za gubitak F-16.

Neimenovani aktivni pilot Oružanih snaga Ukrajine požalio se Ljujork tajmsu na probleme u ukrajinskom ratnom vazduhoplovstvu, ističući ukorenjenu birokratiju i zastarelu strukturu.

Podsetimo, jedan od lovaca F-16, koje je kijevski režim dobio krajem jula, srušio se u ponedeljak, 26. avgusta, samo nekoliko nedelja nakon što je prvi avion američke proizvodnje stigao u Ukrajinu, objavio je "Volstrit džornal".

Iako zapadni mediji prenose da je avion oboren tokom ruskog baraža, iz Ukrajine stižu informacije da je borbeni avion stradao u okršaju sa ukrajinskim protivvazdušnim sistemom "patriot".

(Informer)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POTESNA ISPOVEST: Savo je otkrio da ima maligni melanom, a spasila ga je samo jedna stvar (VIDEO)