"GORKI REZULTATI" Olaf Šolc zabrinut zbog uspeha krajnje desnice na regionalnim izborima

Novosti online

02. 09. 2024. u 08:34

NEMAČKI kancelar Olaf Šolc nazvao je "gorkim" rezultate regionalnih izbora u dve države koji su doneli velike pobede krajnje desnog AfD-a i gubitke njegove koalicije i pozvao glavne stranke da formiraju vlade bez "desničarskih ekstremista".

ГОРКИ РЕЗУЛТАТИ Олаф Шолц забринут због успеха крајње деснице на регионалним изборима

Foto: Tanjug/AP

Na izborima tokom vikenda u Tiringiji Alternativa za Nemačku (AfD) postala je prva ekstremno desna stranka koja je pobedila na regionalnim parlamentarnim izborima u Nemačkoj od Drugog svetskog rata. AfD je bio tesno drugi iza konzervativaca u Saksoniji, pokazale su projekcije kasno juče.

Ali AfD, koji sigurnosni službenici u obe istočnonemačke države smatraju "desničarskim ekstremistom", verovatno neće moći vladati jer su druge stranke dosad odbijale da sarađuju ​​s njim u formiranju većine.

Ipak, nacionalistička, antimigracijska i Rusiji prijateljska stranka mogla bi da završi s dovoljno mesta u obe države da blokira odluke za koje je potrebna dvotrećinska većina, kao što je imenovanje sudija ili najviših sigurnosnih službenika, što bi joj dalo moć bez presedana.

- Rezultati AfD-a u Saksoniji i Tiringiji su zabrinjavajući - rekao je Šolc u izjavi za Rojters.

FOTO: Tanjug/AP

Tekst potpisa

Objasnio je da govori kao zastupnik svojih Socijaldemokrata levog centra (SPD), prenosi Hina.

- Naša zemlja ne može i ne sme da se navikne na ovo. AfD šteti Nemačkoj. Slabi ekonomiju, deli društvo i uništava ugled naše zemlje - rekao je on.

S obzirom na godinu dana do nemačkih nacionalnih izbora, nedeljni rezultati kaznili su Šolcovu koaliciju.

Sve tri vladajuće stranke izgubile su glasove, a samo je njegov SPD prešao prag od 5 posto potreban za ostanak u parlamentima obe savezne države.

- Rezultati nedeljnih izbora su gorki - i za nas - rekao je Šolc.

Međutim, on je primetio da se strašnija predviđanja, da bi SPD mogao prvi put ispasti iz državnog parlamenta, nisu ostvarila.

BONUS VIDEO:

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VEST KOJU PIKSI NE ŽELI DA ČUJE: Još jedan fudbaler propušta utakmice Lige nacija?