PORAZ ŠOLCA I USPEH DESNICE: Preispitivanja u Berlinu nakon izbora u dve pokrajine

Novosti online

02. 09. 2024. u 18:51

PRVA pobeda nemačke krajnje desnice na izborima za pokrajinski parlament od Drugog svetskog rata danas je izazvala preispitivanja u Berlinu, ali čini se da će se poražena i nepopularna koalicija kancelara Olafa Šolca ipak održati zajedno, ocenjuje danas Rojters.

ПОРАЗ ШОЛЦА И УСПЕХ ДЕСНИЦЕ: Преиспитивања у Берлину након избора у две покрајине

Foto: Epa


Šolcova Socijaldemokratska partija (SPD) i vladajuća „semafor" koalicija sastavljena od liberala i Zelenih pretrpeli su juče novi izborni udarac na istoku zemlje, u pokrajinama Tiringiji i Saksoniji.

Istovremeno, nemačka antiimigraciona Alternativa za Nemačku (AfD) i nova populistička partija Sare Vagenkneht ostvarile su rekordni uspeh u ove dve istočne pokrajine.

Šolc je ovakav rezultat opisao kao “gorak”, ali je ministar finansija Kristijan Lindner odbacio sugestije da njegova partija Slobodni demokrati (FDP), koja je prošla najgore na jučerašnjim pokrajinskim izborima, treba da napusti vladu.

Godinu dana pred savezne izbore u Nemačkoj, ovakvi rezultati će verovatno podstaći tenzije unutar koalicije suočene sa ideološkim razlikama i posledicama rata u Ukrajini koje uključuju krizu standarda.

Alternativa za Nemačku osvojila je 32,8 odsto glasova u Tiringiji, a u susednoj Saksoniji je druga sa 30,6 procenata glasova, iza konzervativne Demohrišćanske stranke.

Partija AfD neće imati vlast ako se druge stranke budu udružile kako bi ih sprečile da ne steknu vladajuću poziciju, ali su iz ove stranke poručili da je vreme da vlada u Berlinu spakuje kofere i ode.

Ova nacionalistička, antiimigraciona partija koja je naklonjena Rusiji, u Tiringiji ima dovoljno poslanika da može da blokira odluke za koje je potrebna dvotrećinska većina, kao što su imenovanja sudija ili visokih bezbednosnih zvaničnika, navodi Rojters. 
Kancelar Šolc je izjavio da su rezultati AfD zabrinjavajući, i da Nemačka ne treba i ne sme da se na to navikne.

On je kazao da AfD slabi ekonomiju, deli društvo i uništava ugled zemlje.
Nova populistička, levičarska stranka, Alijansa Sara Vegenkneht, plasirala se po broju glasova na treće mesto.

Liderka stranke rekla je da će onaj ko želi da im bude koalicioni partner morati da uvaži zahtev njene partije za više diplomatije kako bi se okončao rat u Ukrajini, kao i njihovo protivljenje stacioniranju američkih raketa u Nemačkoj.

BONUS VIDEO: MITING PROTIV DESNIČARA: Pogledajte kako policija juri demonstrante u Parizu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EVO KADA NAS KONAČNO ČEKA ZAHLAĐENJE: Meteorolog Ristić za Novosti dao prognozu, ovakav septembar se ne pamti