uživoRAT U UKRAJINI: Dmitro Kuleba podneo ostavku, potpuni raspad u kabinetu Zelenskog

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

04. 09. 2024. u 06:56 >> 10:02

RAT u Ukrajini ušao je u 923. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Дмитро Кулеба поднео оставку, потпуни распад у кабинету Зеленског

Foto Tanjug/AP

Ruska vojska uništila poostrojenje HIMARS-a u Sumskoj oblasti

Ruska vojska je visokopreciznim raketama uništila nekoliko lansera HIMARS u Sumskoj oblasti Ukrajine koja se graniči sa ruskom Kurskom oblašću, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

- Kao rezultat izviđačkih aktivnosti Oružanih snaga Rusije, u rejonu sela Hrapovščina u Sumskoj oblasti otkriveni su kamuflirani višecevni raketni sistemi američke proizvodnje HIMARS, koje su isporučene ukrajinskoj vojsc - navodi se u saopštenju Ministarstva.

Komanda je odlučila da izvrši napade raketnim oružjem visoke preciznosti.

Prema informacijama ruskih jedinica, uništeno je nekoliko lansera HIMARS MLRS kao i  dva vozila.

(Izvestija)

Šef ukrajinske diplomatije Dmitro Kuleba podneo ostavku

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba podneo je danas ostavku, objavio je predsednik parlamenta Ruslan Stefančuk.

Stefančuk je rekao da je Vrhovna rada Ukrajine danas primila pismo ostavke ministra spoljnih poslova.

Predsednik parlamenta je na mreži Fejsbuk takođe objavio fotografiju pisma ostavke, prenosi Ukrinform.

Neimenovani izvori iz tima predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog su u utorak rekli za Ukrajinsku pravdu  da je najverovatniji kandidat za novog šefa diplomatije prvi zamenik ministra spoljnih poslova Andrej Sibiga.

Takođe su dodali da bi moglo doći do novih otpuštanja u vladi, kao i da promene neće uticati na ukrajinskog premijera Denisa Šmihala koji će ostati na funkciji. 

Šef parlamentarne frakcije "Sluge naroda" David Arakamija najavio da će ove nedelje doći do "velikog resetovanja vlade", koje će uticati na više od 50 odsto članova kabineta.

Zelenski je juče smenio zamenika šefa Kabineta Rostislava Šurmu. Narodni poslanik Jaroslav Železnjak rekao je da je odluka doneta zbog "očigledne korupcije".

Zamenica premijera Ukrajine i ministarka za reintegraciju privremeno okupiranih teritorija Irina Vereščuk saopštila je da podnosi ostavku.

Potpredsednica Vlade za evropske i evroatlantske integracije Olga Stefanišina podnela je ostavku, a prema pisanju medija, ona bi mogla da preuzme funkciju ministra pravde.

Ministar strateške industrije Ukrajine Oleksandar Kamišin, ministar pravde Denis Maljusik, ministar zaštite životne sredine i prirodnih resursa Ruslan Strilc i šef Fonda državne imovine Vitalij Kovalj takođe su u utorak podneli ostavke.

(Ukrіnform) 

Ukrajina: U ruskom napadu na Lavov ubijene tri osobe, 25 povređenih

U ruskom raketnom napadu na Lavov, na zapadu Ukrajine, danas su ubijene tri osobe, među kojima je i 14-godišnja devojčica, a 25 ljudi je povređeno, saopštio je regionalni guverner Maksim Kozicki.

- Nažalost, treća osoba je preminula od posledica noćnog napada u Lavovu. Radi se o 14-godišnjoj devojčici - rekao je Kozicki. U ruskom raketnom napadu na civilni objekat u Krivom Rogu povređeno je pet osoba, među kojima je 10-godišnja devojčica, izjavio je predsednik Saveta za odbranu ovog grada Oleksandar Vilkul.

Kako je na Fejsbuku naveo načelnik oblasne vojne uprave Dnjepropetrovska Sergej Lisak, povređene su žene starosti 62, 83 i 84 godine, 70-godišnji muškarac i 10-godišnja devojčica.  Dete se nalazi u bolnici, a u napadu je oštećen hotel, prenosi Ukrinform.

Ruske snage su lansirale rakete i dronove na Kijev i Lavov, na zapadu Ukrajine, nedaleko od granice sa Poljskom, saopštile su danas ukrajinske vlasti, dok se poljski vojni avioni nalaze u stanju pripravnosti.

Očevici su za Rojters rekli da su čuli nekoliko eksplozija na periferiji Kijeva i Lavova, a tvrde da je u pitanju aktiviran sistem PVO.

Ukrajinski vojni zvaničnici rekli su da su odbrambene jedinice angažovane na odbijanju napada, a  Kozicki je dodao da su u Lavovu oštećene stambene zgrade.

Istovremeno, Poljska je danas podigla vojne avione po treći put za osam dana kako bi osigurala bezbednost svog vazdušnog prostora, navodi britanska agencija.

(Ukrіnform, Reuters)

Ukrajinski mediji: Nakon više ukrajinskih zvaničnika, i Kuleba podnosi ostavku

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba planira da podnese ostavku, a u kabinetu ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog traži se zamena za njega, prenosi Ukrajinska pravda, pozivajući se na neimenovane sagovornike u timu Zelenskog.

Izvori navode da je najverovatniji kandidat prvi zamenik ministra spoljnih poslova Andrej Sibiga.

Takođe su dodali da bi moglo doći do novih otpuštanja u vladi, kao i da promene neće uticati na ukrajinskog premijera Denisa Šmihala koji će ostati na funkciji.

Šef parlamentarne frakcije "Sluge naroda" David Arakamija najavio je da će ove nedelje doći do "velikog resetovanja vlade", koje će uticati na više od 50 odsto članova kabineta.

 

Rusija lansirala dronove i rakete na Kijev i Lavov, Poljska u pripravnosti

Ruske snage su lansirale rakete i dronove na Kijev i Lavov, na zapadu Ukrajine, nedaleko od granice sa Poljskom, saopštile su ukrajinske vlasti, dok se poljski vojni avioni nalaze u stanju pripravnosti.

Ukrajinski vojni zvaničnici rekli su da su odbrambene jedinice angažovane na odbijanju napada, a regionalni guverner Lavova Maksim Kozicki dodao da su u Lavovu oštećene stambene zgrade.

Istovremeno, Poljska je podigla vojne avione po treći put za osam dana kako bi osigurala bezbednost svog vazdušnog prostora.

- Ovo je još jedna veoma naporna noć za ceo sistem PVO u Poljskoj zbog uočene aktivnosti dalekometne avijacije Ruske Federacije koja izvodi udare - saopštio je vojni štab te zemlje na mreži Iks.

(Reuters)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZA MENE JE ĐOKOVIĆ RIVAL: Tenisko čudo iz Srbije šokiralo javnost