EVO KO JE NOVI PREMIJER FRANCUSKE: Unutrašnju političku krizu će pokušati da reši nekadašnji evropski pregovarač za "Bregzit"

Mišel Barnije (73) je novi premijer Francuske.

ЕВО КО ЈЕ НОВИ ПРЕМИЈЕР ФРАНЦУСКЕ: Унутрашњу политичку кризу ће покушати да реши некадашњи европски преговарач за Брегзит

Foto: Tanjug/AP

 Barnijeu je francuski predsednik Emanuel Makron danas dao mandat za sastav nove Vlade.

To je rezultat višenedeljnih pregovora posle vanrednih parlamentarnih izbora iz kojih je sa najviše poslanika izašla levičarska koalicija Novi narodni front. Barnije, međutim, dolazi iz redova desničarskih republikanaca, koji su završili tek na četvrtom mestu.

Odbijanje predsednika da imenuje mandatara iz njihovih redova ražestilo je krajnju levicu koja je još ranije najavila ulične proteste.

Mišel Barnije ima veliko političko iskustvo, bio je više puta ministar, šef diplomatije, evropski komesar, poslanik, pregovarač za Bregzit... Makron se nada da će s takvim iskustvom moći da postiže kompromise s ostalim političkim formacijama od kojih nijedna nema apsolutnu većinu.

Protivnici Barnijeovog imenovanja ističu da se na ovaj način praktično neće mnogo toga promeniti u francuskoj politici iako su građani to tražili na izborima, pre svega kada je reč o povećanju plata ili reviziji penzijske reforme. Barnije ima liberalnu orijentaciju i Evropejac je kao i Makron, pa se to vidi kao svojevrstan nastavak politike koalicije oko predsednika koja je izgubila prethodne parlamentarne izbore.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVA RADNA MESTA I DUGAČAK SPISAK BENEFITA: Sve o uslovima koje nudi kompanija Mercator-S