SMRT AMERIKANKE NA ZAPADNOJ OBALI: Turska oštro osuđuje ubistvo aktivistkinje, Bela Kuća zahteva od Izraela detaljnu istragu

Jovana Švedić

06. 09. 2024. u 19:27

AKTIVISTKINjA turskog-američkog porekla Ajšenur Ezgi Ejgi podlegla je u petak povredama nakon što su je izraelske okupacione snage upucale i teško ranile u glavu u Beiti, gradu južno od Nablusa na okupiranoj Zapadnoj obali.

СМРТ АМЕРИКАНКЕ НА ЗАПАДНОЈ ОБАЛИ: Турска оштро осуђује убиство активисткиње, Бела Кућа захтева од Израела детаљну истрагу

Foto Shutterstock

Očevici su rekli da su izraelski vojnici otvorili vatru na grupu Palestinaca koji su učestvovali u demonstracijama osuđujući ilegalna naselja na planini Sbeih u Beiti, južno od Nablusa.

Medicinski izvori su potvrdili da je aktivistkinja hitno prevezena u bolnicu Rafidija u Nablusu i smeštena na odeljenje intenzivne nege.

Fuad Nafa, direktor bolnice Rafidia, rekao je za Anadoliju da je Ajšenur Ezgi Ejgi dovezena u bolnicu sa prostrelnom ranom na glavi.

Uprkos naporima medicinskih ekipa da je spasu, ona je preminula od zadobijenih povreda.

Bela kuća je danas zatražila od Izraela da istraži smrt Amerikanke na okupranoj Zapadnoj obali.

- Duboko smo uznemireni tragičnom pogibijom američke državljanke, Ajšenur Egzi Ejgi, na okupiranoj Zapadnoj obali i naša srca su uz njenu porodicu i prijatelje. Kontaktirali smo vladu Izraela i tražili više informacija, uz zahtev o istrazi povodom incidenta - rekao je portparol Nacionalnog saveta Bele kuće Šon Savet, preneo je En-Bi-Si njuz.

Takođe se oglasilo i tursko ministarstvo spoljnih poslova koje je najoštrije osudilo ubistvo 26- godišnje aktivistkinje.

- S dubokom tugom saznali smo za ubistvo naše državljanke, koje su počinili okupatorski izraelski vojnici u Nablusu na Zapadnoj obali - navodi se u saopštenju turskog Ministarstva, preneo je TRT Balkan.

Ministarstvo je takođe izrazilo saučešće porodici aktivistkinje.

 - Osuđujemo ovo ubistvo koje je počinila Netanjahuova vlada. Izrael pokušava zastrašiti one koji priteknu u pomoć Palestincima i one koji su uključeni u mirnu borbu protiv genocida. Ova politika nasilja neće uspeti - navodi se.

Ministarstvo je dodalo da će izraelske vlasti i njihove bezuslovne pristalice "neizbežno" odgovarati pred međunarodnim sudovima. 

(Tanjug)

BONUS VIDEO:

VRATOLOMIJA NA 3200 NETARA: Kazahstanski akrobat Galimzhan Auesbai prkosi gravitaciji

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ANKETA NOVOSTI Da li Aleksandar Mitrović i Sergej Milinković Savić zaslužuju novi Piksijev poziv?