BRANIĆU MAKRONOVE POLITIČKE STAVOVE: Barnijeova obećanja za mesto premijera Francuske

Tanjug

07. 09. 2024. u 07:55

NOVI francuski premijer Mišel Barnije obećao je da će raditi nezavisno od predsednika Francuske Emanuela Makrona, napominjući da će istovremeno braniti njegove ključne političke stavove, uz pooštravanje stava vlade o imigraciji.

БРАНИЋУ МАКРОНОВЕ ПОЛИТИЧКЕ СТАВОВЕ: Барнијеова обећања за место премијера Француске

Foto: Tanjug/AP

Barnije je rekao, u prvom intervjuu koji je dao od kada je izabran za premijera u četvrtak, da će njegova vlada uključivati konzervativce, kao i članove Makronovog tabora. Premijer je istakao da nije spreman da ukine povećanje starosne granice za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine, preneo je Rojters.

- Ne smemo da dovodimo u pitanje ovaj zakon koji je usvojen u veoma teškim okolnostima - rekao je Barnije, ali je napomenuo da je spreman da prilagodi taj zakon kako bi bili bolje zaštićeni "najugroženiji".

On je najavio da će voditi oštriju politiku za smanjenje priliva migranata u Francusku, ocenjujući da trenutno francuske granice nisu dovoljno kontrolisane.

Makron je u četvrtak imenovao Barnijea, bivšeg evropskog komesara, za novog premijera. Makron je od Barnijea, nekadašnjeg francuskog šefa diplomatije i pregovarača EU za Bregzit, zatražio da "sačini vladu nacionalnog jedinstva u službi zemlje", javljaju francuski mediji. Barnije je imenovan na mesto premijera posle više od 50 dana prelazne vlade i dugih konsultacija i pritisaka opozicije na predsednika Francuske da što pre imenuje premijera.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HRVAT BAŠ NISKO PAO: Nekadašnji rival Novaka Đokovića i Ju-Es opena proživljava težak period