ERDOGAN OTKRIO TAJNI PLAN: Islamske države da se ujedine protiv njih

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

09. 09. 2024. u 10:38

TURSKI predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da bi islamske države trebale da formiraju alijansu protiv, kako je rekao, "rastuće pretnje izraelskog ekspanzionizma", što je naišlo na oštre kritike iz ove zemlje.

ЕРДОГАН ОТКРИО ТАЈНИ ПЛАН: Исламске државе да се уједине против њих

Foto: Profimedia

Erdogan se oglasio nakon što su izraelske trupe usmrtile jednu aktivistkinju koja ima američko i tursko državljanstvo, a tokom protesta usled širenja jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali, preneo je Rojters.

- Jedini korak koji će zaustaviti izraelsku aroganciju, banditizam i državni terorizam jeste alijansa islamskih zemlja - rekao je Erdogan.

Turski predsednik je potvrdio da su poslednji napori da se poprave odnosi Turske sa Egiptom i Sirijom pokušaj da se "formira linija solidarnosti protiv pretnje ekspanzionizma", koji ugrožava Liban i Siriju.

Reagovao je izraelski šef diplomatije Izrael Kac, koji je poručio da su Erdoganove reči "opasne laži i podstrekivanje":

- Turski lider godinama sa Iranom radi na potkopavanju umerenih arapskih režima u regionu - naveo je on.

Erdogan je prošle nedelje ugostio egipatskog predsednika Abdela Fataha el Sisija u Ankari i razgovarali su o ratu u Gazi i načinima daljeg popravljanja svojih davno zamrznutih veza. Ovo je bila prva poseta egipatskog predsednika Turkoj u poslednjih 12 godina.

Veze između dve zemlje počele su da se obnavljaju 2020. kada je Turska počela diplomatski napor da se smanje tenzije sa otuđenim regionalnim rivalima, uključujući Ujedinjene Arapske Emirate i Saudijsku Arabiju.

Redžep Tajip Erdogan je u julu rekao da će Turska uputiti poziv sirijskom predsedniku Bašaru el Asadu "u bilo kom trenutku" za moguće razgovore o obnavljanju odnosa između dva suseda, koji su prekinuli veze 2011. nakon izbijanja građanskog rata u Siriji.

(Telegraf)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠIPTARSKA BRUKA! Novi skandal na meču TZV. Kosova - Dočekali Rumune zastavama UČK i Albanije (VIDEO)