ZAKLELA SE NA LOJALNOST ISLAMSKOJ DRŽAVI: Podignuta optužnica protiv 14-godišnje devojčice iz Crne Gore koja je planirala teroristički napad

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

10. 09. 2024. u 14:12

KAKO javljaju austrijski mediji, tužilaštvo u Gracu podiglo je optužnicu protiv 14-godišnje devojčice poreklom iz Crne Gore, koja je uhapšena još 17. maja pod sumnjom da je planirala teroristički napad u centru tog austrijskog grada, na Jakominiplacu.

ЗАКЛЕЛА СЕ НА ЛОЈАЛНОСТ ИСЛАМСКОЈ ДРЖАВИ: Подигнута оптужница против 14-годишње девојчице из Црне Горе која је планирала терористички напад

Foto: Vikipedija

Dojava o terorističkoj pretnji stigla je od obaveštajne službe prijateljske evropske zemlje koja je istraživala islamističku ćeliju u Nemačkoj i tako doznala za onlajn aktivnosti devojčice u Gracu.

Kako javlja Klajn Cajtung, tužilaštvo i sud medijima su sad rekli da je optužnica potvrđena. Devojčica, čije ime nije objavljeno, tereti se da je članica Islamske države, koja je u Austriji klasifikovana kao teroristička, ali i kriminalna organizacija.

Dobila nož i crnu odeću Islamske države

Iz njenih onlajn aktivnosti proizlazi se da su ona i još dve osobe planirali napade u ime Islamske države. Jedna od tih osoba uhapšena je u Nemačkoj. Dobila je i nož i pripadajuću crnu odeću Islamske države kako bi izvršila teroristički napad na “nevernike” na Jakominiplacu u Gracu.

Zaplenjene su ne samo nož i odeća, nego su istražitelji došli i do onlajn komunikacije u kojoj je istomišljenicima u inostranstvu slala slike mogućih meta napada, uključujući Jakominiplac. Upravo te aktivnosti i veze dovele su do dojave istražiteljima Štajerskog državnog kabineta za državnu sigurnost i borbu protiv ekstremizma (LSE).

Zaklela se na lojalnost Islamskoj državi

Tokom pretresa kuće pronađen je i propagandni materijal Islamske države. Prema navodima tužiteljstva, u videu se zaklinje na lojalnost Islamskoj državi na arapskom jeziku.

Sudski veštak, navodi Klajn Cajtung, smatra da je devojčica bila uračunljiva, a datum prvog ročišta još nije određen. Devojčica nije priznala krivicu. Nakon što je uhapšena i odvedena u zatvor, određen joj je istražni zatvor zbog opasnosti od počinjenja kaznenog dela i opasnosti od prikrivanja dokaza.

(Sandžačke novine)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PAVKOVIĆ OTKRIO ŠTA MU JE ĐINĐIĆ REKAO: Dosmanlije imale kukavički plan za 6. oktobar