UKRAJINA U DUŽNIČKOM ROPSTVU ROTŠILDA: Sudbina ratom zahvaćene zemlje u rukama jedne od najbogatijih porodica

Suvereni dug Ukrajine otkupila je jedna od najmoćnijih dinastija na svetu, porodica Rotšild, i ova zemlja je tako praktično pala u njihovo dužničko ropstvo.

УКРАЈИНА У ДУЖНИЧКОМ РОПСТВУ РОТШИЛДА: Судбина ратом захваћене земље у рукама једне од најбогатијих породица

Tanjug

U tekstu "Sukob, poverioci i saobraćajna nesreća: Kako je Ukrajina osigurala ratno restrukturiranje duga", agencija Rojters ističe da je reč o jednom od "najbržih i najvećih restruktuiranja duga u istoriji".

Restrukturiranje duga od više od 20 milijardi dolara, koji su preuzeli Rotšildovi, uštedeće u ovom trenutku Kijevu 11,4 milijarde dolara u naredne tri godine, što im je od ključnog značaja za program Međunarodnog monetarnog fonda u ratna vremena. 

Ali, sudbina će im sada zavisiti od volje stranog poverioca. Ukrajina je, inače, imenovala Rotšilda za savetnika Minstarstva finansija 2017. godine.

Početni razgovori su se obavljali u cajtnotu, na dva meseca od isteka moratorijuma za plaćanje u avgustu 2022. godine, kada je Ukrajina mogla da zapadne u bankrot.Bilo je planova da pregovori počnu u aprilu, ali su ih omeli razgovori o tome kako da se iskoristi zamrznuta imovina Rusije, a sve je dodatno zakomplikovala konfuzija oko nove politike MMF.

Konačni sastanak je organizovan u Parizu u sali "ukrašenoj slikama čuvenih Rotšildovih vinograda" neposredno pred početak Olimpijskih igara .Do ovih podataka "Rojters" je došao na osnovu podataka iz pet različitih izvora od ljudi koji su bili uključeni u prgovore i koji su insistirali na anonimnosti.

Na pariskom sastanku, koji je započeo 16. jula, Ukrajinu je zastupao državni komesar za upravljanje dugom Jurij Butsa, a tu su bili i članovi glavne grupe vlasnika obveznica poput "Blek Roka" i "Amundija". Od Kijeva se tražio da ponovo pokrene isplate, kao i da ponudi put ka smanjenju glavnice.

Razgovaralo se do jutra 18. jula, gotovo 48 sati neprestano, a MMF je bio neumoljiv. Kijev je bio dužan na poveća ekonomsku proizvodnju, ako BDP premaši 125,4 milijarde dolara, a godišnji rast dostigne 3 odsto.

"Priskočili" su Rotšildovi, glasanjem sa više od 97 odsto podrške, restruktuiranjem 20 milijardi dolara, kojima se Kijev sada drži u šaci. Prihvatanje dogovora sačekalo je Butsu u kancelariji osiguravajućeg zavoda u gradu Lavovu gde je popunjavao formulare posle saobraćajne nesreće koju je doživeo na povratku iz Pariza, odlazeći s aerodroma u Poljskoj. Niko, ističe "Rojters", nije bio povređen.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŽIKA IH JE URADIO ZA PARE: Zašto Sonja Savić nije glumila u nastavku filma Mi nismo anđeli?