NOVE TENZIJE: Severna Koreja ispalila više balističkih raketa u Japansko more

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

12. 09. 2024. u 07:17

SEVERNA Koreja je danas ispalila više balističkih raketa kratkog dometa u Japansko more, saopštila je južnokorejska vojska.

НОВЕ ТЕНЗИЈЕ: Северна Кореја испалила више балистичких ракета у Јапанско море

Foto: AP

Kako se navodi, projektili su lansirani iz Pjongjanga i leteli su oko 360 kilometara pre nego što su pali u vode između Korejskog poluostrva i Japana.

Japanski premijer Fumio Kišida dao je instrukcije zvaničnicima da osiguraju bezbednost brodova i aviona, ali nije bilo izveštaja o šteti. AP navodi da udaljenost od mesta lansiranja do sletanja sugeriše da su projektili dizajnirani za napad na ciljeve u Južnoj Koreji.

U trilateralnim telefonskim razgovorima, diplomate iz Južne Koreje, Japana i SAD osudile su lansiranja, za koja su rekli da ugrožavaju regionalni i međunarodni mir.

Američka indo-pacifička komanda je takođe potvrdila da bezbednosna posvećenost SAD Južnoj Koreji i Japanu ostaje ''gvozdena". Ovo je bilo prvo javno lansiranje raketa iz Severne Koreje za više od dva meseca, a Pjongjang je početkom jula saopštio da je testirao novo taktičko oružje sposobno da isporuči bojevu glavu od 4,5 tona.

U govoru u ponedeljak povodom 76. godišnjice osnivanja severnokorejske vlade, lider Kim Džong Un je rekao da će udvostručiti napore da nuklearne snage ove zemlje budu potpuno spremne za borbu sa SAD i njihovim saveznicima.

Kim je dodao da se Severna Koreja suočava sa ''ozbiljnom pretnjom" zbog ''nepromišljenog širenja" regionalnog vojnog bloka predvođenog SAD. Državni mediji Severne Koreje objavili su u nedelju fotografiju Kima kako pregleda vozilo sa 12 osovina, koje bi predstavljalo najveću platformu za lansiranje raketa u zemlji.

To je izazvalo zabrinutost da bi Sever mogao da razvije snažniju interkontinentalnu balističku raketu dizajniranu da pogodi kopno SAD, piše američka agencija.

Lansiranja raketa danas su takođe usledila nakon što je Severna Koreja pet dana zaredom slala na stotine ogromnih balona koji su nosili smeće ka Južnoj Koreji.

(Tanjug)

BONUS VIDEO: PUTIN STIGAO U MONGOLIJU: Pogledajte doček koji je priređen povodom dolaska ruskog predsednika

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

CURE DETALJI TRAMPOVOG MIROVNOG PLANA: Ukrajina zadržava suverenitet, formira se demilitarizovana zona?