LEPE VESTI IZ MONGOLIJE: Vlada preduzima korake da poboljša kapacitete za otkrivanje i lečenje raka

Jovana Švedić

12. 09. 2024. u 17:42

MONGOLIJA stalno proširuje kapacitet svoje radne snage za ranije otkrivanje i lečenje raka, prema timu međunarodnih stručnjaka koje su imenovali IAEA, Svetska zdravstvena organizacija (SZO) i Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC).

ЛЕПЕ ВЕСТИ ИЗ МОНГОЛИЈЕ: Влада предузима кораке да побољша капацитете за откривање и лечење рака

Foto Shutterstock

Tim je sproveo sveobuhvatnu procenu kapaciteta i potreba zemlje za kontrolu karcinoma tokom misije imPACT Reviev u maju 2024.

Očekuje se da će nalazi iz ovog pregleda dati informacije za novi Nacionalni plan za kontrolu raka (NCCP) koji je trenutno u izradi u zemlji.

Očirbat Dagvadorj, tadašnji državni sekretar Ministarstva zdravlja Mongolije, istakao je značaj zajedničke procene.

- Učiniti kvalitetne usluge raka i negu slobodno dostupnim prioritet za našu vladu. Finansijsko opterećenje povezano sa lečenjem raka ima ogroman uticaj na državnu potrošnju. Zato se moramo više fokusirati na prevenciju i rano otkrivanje raka, kako bi se poboljšao kvalitet života pacijenata i istovremeno zdravstvena potrošnja na rak. briga je smanjena iz perspektive zdravstvenog sistema - rekao je on.

Globalna opservatorija za rak SZO-IARC prijavila je 2022. godine oko 6699 novih slučajeva raka u zemlji.

Iste godine procenjuje se da je blizu 5000 ljudi umrlo od ove bolesti, najčešći oblik raka i kod muškarca i kod žena bio je rak jetre.

Podizanje svesti, skrining i rano otkrivanje su ključni za sprečavanje daljeg rasta stope smrtnosti.

- Procena uticaja je konkretan korak za vladu Mongolije da napreduje u kontroli raka u zemlji, dopunjujući mnoge napore koji su već preduzeti na terenu.Procena kapaciteta zdravstvenog sistema zasnovana na dokazima će oblikovati budućnost kontrole raka tamo gde je to najvažnije: obučeni i kompetentni ljudski resursi, rani pristup kvalitetnoj dijagnostici i lečenju, optimizacija naučnih inovacija i naprednih tehnologija i poboljšanje ukupnog kvaliteta život za pojedince i porodice koje se bore sa rakom - rekao je predstavnik SZO u Mongoliji.

Vlada je posvećena proširenju svoje kvalifikovane radne snage zahvaljujući međunarodnim partnerstvima.

U septembru 2023. godine, Mongolija je potpisala trouglasti sporazum o saradnji sa Korejskim institutom za radiološke i medicinske nauke (KIRAMS) i IAEA u cilju jačanja kapaciteta Mongolije za nuklearnu medicinu i onkologiju radijacije.

Prema sporazumu, postojeći objekti radijacione medicine biće ojačani i prošireni, a biće uspostavljena i medicinska pomoć za hitne slučajeve radijacije u Mongoliji.

Sporazum takođe definiše ambiciozne oblasti na kojima treba sarađivati kroz inicijativu Rais of Hope – vodeću inicijativu IAEA za proširenje pristupa nezi raka za sve. Stručnjaci radijacione medicine iz KIRAMS-a pridružili su se misiji imPACT Reviev u Mongoliji – opipljiv rezultat trilateralnog sporazuma.

- Od partnerstva sa IAEA-om 2011. godine, KIRAMS je posvećen unapređenju radijacione medicine, uključujući nuklearnu medicinu i radijacionu onkologiju, u zemljama u razvoju.  Posebno nam je drago što smo uspešno preneli tehnologiju nuklearne medicine u Mongoliju, značajno poboljšajući njihove mogućnosti lečenja raka. Sa nedavnim trostranim sporazumom o saradnji, cilj nam je da nastavimo sa našim uticajnim projektima. Tražimo stalnu podršku IAEA i srodnih organizacija kako bismo osigurali da ove inicijative cvetaju i daju značajne rezultate u medicini radijacije za Mongoliju.  - rekao je predsednik KIRAMS-a Džin Kiung Li.

Mongolija je takođe član Globalne medicinske platforme, inicijative Dečje istraživačke bolnice Sejnt Džud da obezbedi besplatne lekove za decu obolelu od raka, i inicijative SZO za eliminaciju raka grlića materice, inicijative koja pomaže vladama da se bore protiv raka grlića materice obezbeđujući alate za ranije skrining, podizanje svesti i politike vakcinacije.

BONUS VIDEO:

PUTIN STIGAO U MONGOLIJU: Pogledajte doček koji je priređen povodom dolaska ruskog predsednika

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ OTKRIO VELIKU PREVARU ATP-a! Nisu ni sanjali da će ovo da se desi