ZELENSKI UDARIO NA DVE ZEMLJE: Kako smete da promovišete mir, a da nas niste pitali?

Novosti online

12. 09. 2024. u 23:00

VLADIMIR Zelenski je kritikovao je Kinu i Brazil što su "stali na stranu Rusije" i pokrenuli mirovne inicijative bez prethodnog konsultovanja Kijeva.

ЗЕЛЕНСКИ УДАРИО НА ДВЕ ЗЕМЉЕ: Како смете да промовишете мир, а да нас нисте питали?

Foto Tanjug/AP/Susan Walsh

Još u maju, dve zemlje su zajednički objavile plan od šest tačaka za rešavanje ukrajinskog sukoba, ističući da su dijalog i pregovori jedini "izvodljiv izlaz iz krize". Oni su takođe pozvali na novu međunarodnu konferenciju o Ukrajini koja bi bila prihvatljiva i Moskvi i Kijevu.

Prethodni samit o sukobu održan je ovog leta u Švajcarskoj bez predstavnika Rusije i bio je fokusiran isključivo na tzv. formulu mira Zelenskog, koju je Moskva nedvosmisleno odbacila.

Govoreći za brazilsku novinsku kuću "Metropoles" u sredu, Zelenski je kinesko-brazilski predlog koji ima za cilj obostrani kompromis nazvao "destruktivnim" i odbacio ga kao "političku izjavu". On je naveo da je od tada razgovarao sa brazilskim predsednikom Luisom Inasijom Lulom da Silvom i takođe se obratio Pekingu sa namerom da razgovara o rešavanju sukoba.

- Zašto ste odjednom odlučili da stanete na stranu Rusije ili da budete negde u sredini? Kako možete da ponudite, 'evo naše inicijative', a da nas ništa niste pitali? - upitao je Zelenski, sugerišući da su Peking i Brazil razgovarali o inicijativi sa Rusijom.

- Mi nismo budale - insistirao je Zelenski, koristeći rusku reč za "budale" (duraki) uprkos tome što je intervju sa brazilskom novinarkom vodio na ukrajinskom.

U međuvremenu, kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji izjavio je tokom sastanka sa sekretarom Saveta bezbednosti Rusije Sergejem Šojguom u utorak da će Peking nastaviti da promoviše skori prekid vatre i političko rešenje.

- Kina je uvek zadržala objektivan i nepristrasan stav prema ukrajinskom pitanju i nastaviće da radi na promovisanju uravnoteženih, objektivnih i racionalnih glasova u međunarodnoj zajednici, kako bi se izgradio više međunarodnog konsenzusa i akumulirali neophodni uslovi za rani prekid vatre i političko rešenje krize - rekao je Vang.

Moskva je pozdravila mirovne predloge Kine i Brazila i izrazila zahvalnost što su dobili međunarodnu podršku. Međutim, u isto vreme, ruski zvaničnici su više puta dovodili u sumnju iskrenost spremnosti Ukrajine da održi takve razgovore.

Ruski predsednik Vladimir Putin ponovio je prošle nedelje da Zapad namerava da natera Kijev da se "bori do poslednjeg Ukrajinca" sa ciljem da Moskvi nanese "strateški poraz".

(rt.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Zašto je Nataša NAPUSTILA Srbiju? Više nisam mogla! Postala sam bebisiterka