ILON MASK PONOVO U CENTRU PAŽNJE: Nazvao australijsku vladu "fašistima" zbog zakona o sprečavanju dezinformacija

Tanjug

13. 09. 2024. u 09:05

VLASNIK platforme Iks Ilon Mask nazvao je danas australijsku vladu levog centra "fašistima" zbog predloženog zakona kojim bi bile kažnjene kompanije društvenih medija koje ne sprečavaju širenje dezinformacija na mreži.

ИЛОН МАСК ПОНОВО У ЦЕНТРУ ПАЖЊЕ: Назвао аустралијску владу фашистима због закона о спречавању дезинформација

Foto: EPA

Australijska laburistička vlada juče je predstavila zakon kojim bi platforme bile kažnjene sa do pet odsto svog globalnog prihoda zbog omogućavanja širenja dezinformacija, prenosi Rojters.

Predloženim zakonom platforme bi morale da postave kodekse ponašanja kako bi zaustavile širenje lažnih vesti.

Portparolka ministarke komunikacija Mišel Rouland saopštila je mejlom da kompanije koje posluju u Australiji moraju da poštuju njene zakone.

- Ovaj zakon poboljšava transparentnost i odgovornost platformi za korisnike i australijski narod - rekla je Roulandova.

U prethodnom sukobu sa australijskom vladom, Iks je u aprilu pred sudom osporavao nalog australijskog sajber regulatora za uklanjanje nekih postova o ranjavanju nožem jednog biskupa u Sidneju, što je navelo premijera Entonija Albaniza da nazove Maska "arogantnim milijarderom".

Iks je blokirao mogućnost da australijski korisnici platforme gledaju postove o napadu na biskupa, ali je odbio da ih ukloni na globalnom nivou sa obrazloženjem da pravila jedne zemlje ne bi trebalo da kontrolišu internet.

BONUS VIDEO:

NAJDUŽI STAKLENI TOBOGAN NA SVETU: Pogledajte kako izgleda spuštanje

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

STIMULACIJE, DODATNI SLOBODNI DANI, STIPENDIJE, PRIVATNO ZDRAVSTVENO OSIGURANJE… Evo koje sve benefite zaposlenima nudi Mercator-S