PETORO NASTRADALO U KATASTROFALNIM POPLAVAMA: Ciklon Boris razara Evropu (VIDEO)

Jovana Švedić

14. 09. 2024. u 17:19

PET osoba je izgubilo život u oluji koja je pogodila Rumuniju, dok je u Češkoj rečni vodostaj dostigao opasne nivoe širom zemlje. U Sloveniji i Francuskoj strahuju od oluje i padavina istorijskih razmera.

ПЕТОРО НАСТРАДАЛО У КАТАСТРОФАЛНИМ ПОПЛАВАМА: Циклон Борис разара Европу (ВИДЕО)

Foto: Printskrin/ Iks /fkratzert

U Češkoj, Poljskoj, Austriji,Nemačkoj, Slovačkoj i Mađarskoj, nadležne službe izdale su upozorenje o jakim poplavama, a na planinskim delovima je zabeležen i prvi sneg.

U Rumuniji, spasilačke ekipe su uspele da spasu 95 ljudi koji su teško pogođeni poplavama u Galati i Vaslui, kako navodi Odeljenje za vanredne situacije.

Nažalost, pronađena su tela pet osoba u Pekei, Dragušeni, Kostake Negri i Korodu, a zabeleženo je da je jak vetar naneo veliku materijalnu štetu.

Rumunski ministar Mirčea Feket izjavio je da je u nekim pogođenim mestima izmereno više od 160 litara kiše po kvadratnom metru što je veoma retka pojava.

Rumunski predsednik Klaus Johanis, takođe se oglasio povodom vanredne situacije kako bi izjavio saučešće porodicama žrtava i dodao da je neophodno ojačati kapacitete za predupređivanje ekstremnih vremenskih fenomena usled klimatskih promena.

Obilne kiše i snažni vetrovi koji su ostavili preko 60 hiljada domaćinstava pogodili su i Češku. 

U Brnu, evakusiana je bolnica i desetine civila, kao i da je više železničkih linija zatvoreno usled velikih poplava i palog drveća.

Služva za vanredne situacije Moldavije takođe je imala pune ruke posla na terenu gde su ispupavali vodu iz desetine kuća širom zemlje.

Istovremeno, u Poljskoj desetine je preventivno evakuisano iz dva sela u blizini Nisa, nakoni izdatog upozorenja i naglog rasta vodostaja reka.

Ministar unutrašnjih poslova ove zemlje Tomaš Simonijak upozorio je da "najgore tek dolazi". 

Širom centralne Evrope očekuje se od 50 do 100 litara kiše po kvadratnom metru, kako prenosi Dojče Vele.

Jugoistok Bavarske, severna Austrija, Češka, zapad Slovačke i južna Poljska može da očekuje do 350 litara kiše po kvadratom metru.

Nemačka meteorološka služba upozorila je jug i istok Bavarske da budu u pripravnosti.

Alpi su takođe na udaru neprestane kiše koja se očekuje od petka, preciznije od Lužice do istočnog dela Alpa, kao i da se očekuje sneg na visinama od 1300 do 1500 metara nadmorske visine.

Tokom noći prvi sneg je zabeležen na Cugšpicu, gde prognoziraju do 50 centimetara novog snežnog nanosa i upozoravaju na lomljenje drveća i većih grana pod težinom sneg. 

Mediteran je na meti drugog ciklona po imenu "Anet" kojem je doprinela velika vlaga usled visokih temperatura.

(Republika/AP)

BONUS VIDEO:

PRVI PUT U ISTORIJI SE DEŠAVA OVO U FIRMAMA: Filipović na 9:45 otkriva neverovatan fenomen

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKVA PODRŠKA ZA ORLOVE: Kapiten Srbije na tribinama, bodri tenisere Srbije protiv Grčke (VIDEO)