VLADAJUĆA NEMAČKA PARTIJA POZIVA NA OKONČANJE RATA U UKRAJINI: SDP želi kraj sukoba na istoku Evrope

Novosti online

14. 09. 2024. u 21:08

VLADAJUĆA Socijaldemokratska partija Nemačke poziva na pregovore o okončanju rata u Ukrajini, izjavio je šef poslaničke grupe SDP-a u Bundestagu Rolf Micenič.

ВЛАДАЈУЋА НЕМАЧКА ПАРТИЈА ПОЗИВА НА ОКОНЧАЊЕ РАТА У УКРАЈИНИ: СДП жели крај сукоба на истоку Европе

Foto: Tanjug/AP


- Savezni kancelar Olaf Šolc i predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski saglasni su da je sada pravi trenutak da se pojačaju napori za mirovne pregovore i da bi Rusija takođe trebalo da bude prisutna na sledećem mirovnom samitu. Definitivno pozdravljam ovo-istakao je Micenič, prenosi Frankfurter algemajne cajtung.

On je napomenuo da je neophodno sazvati međunarodnu kontakt grupu po ovom pitanju.

- Ovo takođe daje drugim zemljama priliku da se aktivnije uključe u okončanje borbi. Po mom mišljenju, došlo je vreme da zapadni saveznici iniciraju kontakt grupu za početak ovog procesa - rekao je Micenič.

Na pitanje o mogućim članovima takve kontakt grupe, on je rekao da smatra da zemlje poput Kine, Indije, Turske i Brazila "imaju odgovornost".

- U ovim zemljama raste uverenje da bi ruski agresivni rat mogao da postane teret, pa bi rad kontakt grupe mogao da bude veoma obećavajući i da odigra važnu posredničku ulogu - dodao je nemački političar.

On je navevo da strahuje da će se Ukrajina ove zime suočiti sa "ogromnim izazovima".

- Stotine hiljada izbeglica bi ponovo mogle da nam dođu -  rekao je Micenič.

Prethodno je Šolc pozvao na pregovore o Ukrajini, a nemački mediji su preneli da njegov plan podrazumeva da se rat zaustavlja duž linije fronta, a Rusija zadržava kontrolu nad okupiranim regionima.

BONUS VIDEO: NEMCIMA ŠOLC KAO HITLER

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PUKLA BRUKA! Alkaraz priznao da se folira tokom mečeva