U TOKU EVAKUACIJA U ČEŠKOJ: Ekstremne padavine izazvale brojne probleme i paniku među ljudima (FOTO)

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

15. 09. 2024. u 10:52

METEOROLOZI su danima upozoravali na ekstremne padavine, a njihove crne slutnje su se ostvarile. Tokom poslednja 24 časa, pre svega na mernim stanicama u češkim mestima Jeseniku i Beskidima, palo je preko 200 milimetara kiše.

У ТОКУ ЕВАКУАЦИЈА У ЧЕШКОЈ: Екстремне падавине изазвале бројне проблеме и панику међу људима (ФОТО)

Foto: AP Photo/Petr David Josek

- Od srede uveče na padinama Jesenika palo je skoro 450 mm, na grebenima Krkonoša oko 400 mm, u Beskidima skoro 300 mm, dok smo zabeležili preko 250 mm padavina u Novohradskim i Jizerskim planinama, kao i u Ostravi - naveo je Češki hidrometeorološki zavod u jutros, a potom su naveli kakve su prognoze za danas:

- Danas će pasti uglavnom do 30 mm, oko 50 mm u Jesenicima i Krkonošima, dok će u Jizerskim planinama pasti oko 60 mm. U Beskidima padavine već jenjavaju, a danas će pasti samo do 5 mm.

Situacija sa poplavama ne jenjava, a više Čeških gradova biće evakuisano.

- Počinje evakuacija Češkog Tešina na Olši i priprema se evakuacija u Ostravi i Bohuminu - izjavila je portparolka.

U rezervoarima Povođa Odre trenutno postoji kapacitet za 60 miliona kubnih metara vode.

- Brane i dalje značajno smanjuju velike količine vode i bezbedne su - izjavila je Volčkova. Od početka poplava na Lisa Gori u Beskidima palo je 270 milimetara kiše, odnosno 270 litara po kvadratnom metru. Ista situacija je bila u Šleskoj Ostravi, dok je u Detmarovici kod Karvine zabeleženo još više padavina – 280 milimetara.

- U poslednjih 12 sati u Jesenicama je palo između 50 i 130 milimetara, a u Beskidima između 40 i 150 milimetara. Za danas se predviđa u Beskidima još 10 do 20 milimetara, a u Jesenicama do 50 milimetara - dodala je portparolka.

- Na mnogim mestima već dolazi do ugrožavanja naselja, a očekujemo da će se situacija dodatno pogoršavati i zahvatiti završne delove pojedinih podslivova. Evakuacije su u toku Opavice, uz reku Opavu u Krnovu, Opavi i Kravarič, kao i u desetinama drugih sela. Evakuacija Češkog Tešina na Olši je u toku, dok se u Ostravi i Bohuminu pripremaju evakuacije - rekla je portparolka Povođa Odre, Šarka Volčkova. Prema njenim rečima, mnogi gradovi i sela su saobraćajno nedostupni.

Hidrolozi će verovatno morati da povećaju ispuštanje vode iz rezervoara Rimov na Češkom Budejovicku, što će podići nivo reke Malše. To će najviše pogoditi sela Plav i Roudne, koja su ispod Rimova. Trenutno se iz brane ispušta 150 kubnih metara vode u sekundi, dok je dotok na nivou od 220 kubnih metara u sekundi, prenosi Aktualne.cz.

- Došlo je do popunjavanja rezervnog kapaciteta i voda sada ulazi u retenzioni prostor. Nivo se i dalje podiže, tako da ne isključujemo mogućnost povećanja ispuštanja vode - izjavio je Petr Hovorka iz Povođa Vltave.

(Telegraf)

BONUS VIDEO: POPLAVE U MILANU: Pogledajte kako izgledaju ulice posle obilnih padavina

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKVA PODRŠKA ZA ORLOVE: Kapiten Srbije na tribinama, bodri tenisere Srbije protiv Grčke (VIDEO)