IZRAELSKA VOJSKA PRIZNALA DA JE UBILA TAOCE U VAZDUŠNOM UDARU U GAZI: Objavljeni detalji tragedije

Jovana Švedić

15. 09. 2024. u 21:15

Izraelska vojska je priznala da su tri taoca čija su tela otkrivena prošlog decembra ubijena u izraelskim vazdušnim udarima na Gazu.

ИЗРАЕЛСКА ВОЈСКА ПРИЗНАЛА ДА ЈЕ УБИЛА ТАОЦЕ У ВАЗДУШНОМ УДАРУ У ГАЗИ: Објављени детаљи трагедије

Tanjug

Vojska je zvanično obavestila porodice talaca vojnika Rona Šermana, Nika Bejzera i Elija Toledana da su poginuli u vazdušnom napadu na Gazu.

Kanal 12 je u ponedeljak izvestio da izraelska vojska nije znala za prisustvo trojice talaca "u blizini visokog zvaničnika Hamasa koji je bio meta", što je dovelo do njihove smrti zajedno sa njim.

Takođe su naveli da je izraelska vojska znala za ove detalje od prošlog februara, ali je odlučila da ih ne objavi u javnosti.

U decembru je izraelska vojska saopštila da su pronađena tela tri taoca koje je Hamas 7. oktobra uzeo žive.

Kasnije je navela da su njihova tela pronađena u tunelu u Gazi i potvrdila da je pokrenuta istraga o incidentu.

- U januaru su porodice trojice talaca obaveštene o patološkim nalazima, koji su ukazivali na to da su dva vojnika i treći talac bili u tunelu gde je bio komandant severne divizije u Gazi Ahmad Gandur ubijen. - navodi se u saopštenju.

Međutim, vojska nije priznala ovu informaciju, tvrdeći da se ne može utvrditi uzrok smrti, da li od gušenja ili trovanja.

Pošto su porodice ubijenih talaca tražile odgovore, "sprovedena su dodatna ispitivanja koja su otkrila da su taoci ubijeni u napadu izraelske vojske i odlučeno je da se ta informacija ne saopšti".

Međutim, "viši vojni zvaničnici, uključujući načelnika štaba (Herzi) Halevija, odlučili su da ovo ne objave", navodi emiter.

Kao odgovor, Kanal 12 je potvrdio da je portparol izraelske vojske Danijel Hagari negirao navode da je načelnik štaba prikrio istragu kao lažne.

Izraelska vojska je ranije u nekoliko navrata priznala ubijanje izraelskih talaca u Gazi vazdušnim udarima ili direktnom paljbom.

Izrael trenutno zatvara najmanje 9.500 Palestinaca, a procenjuje se da je 101 Izraelac zadržan u Gazi.

Hamas tvrdi da je nekoliko talaca ubijeno u nemilosrdnim izraelskim vazdušnim napadima.

(TRT/ Kanal 12)

BONUS VIDEO:

UNIŠTEN IZRAELSKI TRANSPORTER U GAZI: Hamas objavio fotografiju na svom telegram kanalu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

JEZIVO! NEČUVENO! Neverovatan skandal: Nemanja Majdov suspendovan jer se krstio na Olimpijskim igrama!