KO ĆE VODITI BRIGU O PROŠIRENJU U EU: Nesuglasice u Sloveniji oko novog komesara

Šefica EK Urusla fon der Lajen, koja je još ranije dobila poverenje zemalja članica i političkih grupacija u EP, saopštila je imena budućih članova Evropske komisije. Među njima je i Slovenka Marta Kos u čijem portfelju je proširenje.

КО ЋЕ ВОДИТИ БРИГУ О ПРОШИРЕЊУ У ЕУ: Несугласице у Словенији око новог комесара

Foto: Goran Čvorović

U Sloveniji opozicija se pobunila ističući da je vlast zamenila muškraca, Tomaža Vesela, ženom, Martom Kos, na listi predloženih komesara, i to pod pritiskom Ursule fon der Lajen.

Zbog svega obelodanjivanje sastava Komisije je kasnilo nekoliko dana.

Bivša novinarka, stručnjak za odnose s javnošću, Kosova (59) je bila ambasadorka Slovenije u Nemačkoj i Švajcarskoj, a u mladosti jugoslovenska i slovenačka šampionka u plivanju. Kandidovala se 2022. i za predsednicu Slovenije, ali se povukla tokom kampanje. Ako joj bude odobrena funkcija, baviće se i istočnim partnerstvom i obnovom Ukrajine.

Među šest poptredsednika EK nalazi se francuz Stefan Sežurne, dosadašnji šef diplomatije ove zemlje, koji će se baviti industrijskom i strateškom autonomijom, Špankinja Tereza Ribera čiji je zadatak konkurentnost, Italijan Rafaele Fito zadužen za politiku kohezije i evropskih reformi, Finkinja Hena Virkunen s portfeljom tehnologije, Rumunka Roksana Mizatu koja će brinuti o veštinama i kompetencijama, dok će šefica evropske spoljne politike i bezbednosti biti bivša estonska premijerka Kaja Kalas, čije ime je jedino bilo poznato od ranije, jer su je po pravilima postavili lideri EU.  
Funkcije su izmešane na osnovu dugih pregovora među članicama. Poljska je dobila veoma važnu funkciju budžeta koju će obavljati Pjotr Serafin, bliski Tuskov saradnik. Litvanac Andrius Kubilius je imenovan za komesara za odbranu i kosmos, što je nova funkcija unutar EK, čime se pokazuje namera Brisela da se emancipuje zajedničkom politikom na ovom polju u međunarodnim odnosima. Kubilius je dva puta bio premijer svoje zemlje, a izvršio je i uspešnu reformu posle finansijske krize 2008. godine.

U sastavu izvršne evropske vlasti ima i dosta od ranije poznatih imena. Slovak Maroš Šefčovič će biti komesar za trgovinu i ekonomsku bezbednost, Mađar Oliver Varhelji za zdravlje, Letonac Vladis Dombrovkis za privredu, međuinstitucinalne odnose i tansparentnost, a Hrvatica Dubravka Šuica za Mediteran.

Holanđanin Vopke Hukstra će se baviti klimom, Čeh Jozef Sikela međunarodnim partnerstvom, Kipranin Kostas Kadis ribarstvom i okeanima, a Portugalka Marija Luis Albukerk finansijskim službama i investicijama.

Bivša belgijska šefica diplomatije Hadža Labib će voditi računa o krizama, Austrijanac Magnus Bruner unutrašnjim poslovima i migracijama, Šveđanka Jesika Rozval životnom okolinom, vodom i kompetitivnošću, Danac Dan Jorgensen energijom, Bugarka Ekatarina Zaharijeva startap firmama, istraživanjem i inovacijama, Irac Majkl Mekgret demokratijom, pravdom i vladavinom prava, Grk Apostolos Cicikostas saobraćajem i turizmom, Luksemburžanin Kristof Hansen poljoprivrednom i hranom i Maltežanin Glen Mikalef mladima, kulturom i sportom.

Zemlje članice su kandidovale 16 muškaraca i samo 11 žena. U prethodnom sazivu bilo je 13 dama. Zanimljivo je da je samo Bugarska prijavila dva člana, muškarca i ženu, što je bio savet svima Fon der Lajenove. Predsednica EK je saopštila da je prvi predlog članica sadržao svega 22 odsto ženskih imena što je, kako je naglasila, bilo potpuno neprihvatljivo. S druge strane, među potpredsednicima su 4 žene i 2 muškarca.

Predloženi sastav EK sada će morati na raspravi da potvrde članovi Evropskog parlamenta.  

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NBA ZVEZDA I MERIDIAN FONDACIJA UDRUŽILI SNAGE: Licitirajte za dres Janisa Adetokumba i pomozite Ani Spajić! (VIDEO)