POLJSKA UTVRĐUJE GRADOVE ZBOG CIKLONA "BORIS": Budimpešta očekuje vrh poplavnog talasa, pripreme i u Hrvatskoj

I. Stanojević

18. 09. 2024. u 07:00

VODENA stihija u centralnoj i istočnoj Evropi još ne posustaje, a broj žrtava najtežih poplava u poslednje dve decenije, povećao se na 18. U Rumuniji je poginulo je sedam osoba, četiri osobe, stradale u Poljskoj, četiri u Austriji i tri u Češkoj.

ПОЉСКА УТВРЂУЈЕ ГРАДОВЕ ЗБОГ ЦИКЛОНА БОРИС: Будимпешта очекује врх поплавног таласа, припреме и у Хрватској

Tanjug

Volonteri u poljskom gradu Nisi, danonoćno postavljaju bedeme da bi od vode zaštitili 40.000 stanovnika na jugu Poljske, koji se evakuišu od juče ujutru. Grad Vroclav, sa 600.000 žitelja, priprema se za vrhunac vodenog talasa na reci Odri. U mađarskim gradovima Višegradu i Sentandreji, severno od Budimpešte, vlasti postavile mobilne brane, pripremajući se za porast vodostaja Dunava.

I prestonica Budimpešta, očekuje vrhunac vodenog talasa, pa je zatvorila ostrvo Margaret, rekreativnu zonu sa hotelima i restoranima, gde je postavljeno desetine hiljada vreća peska. U međuvremenu, poljske vlasti, popunile su 75 odsto džinovskog rezervoara u blizini granice sa Češkom, u nastojanju da smanje nivo vode i spreče preklapanje poplavnih talasa na Odri i Nisi, što se dogodilo 1997. godine, kad su Vroclav pogodile velike poplave.

Reke se i dalje izlivaju u Češkoj, dok je nivo Dunava porastao i Slovačkoj. Češko-poljska pogranična područja su, od vikenda, među najteže pogođenima, kuće su se rušile kao kule od karata, voda je odnosila mostove i probijala brane.

Češki premijer Petr Fiala saopštio je da je evakuisano više od 13.000 ljudi, a desetine hiljada čeških i poljskih domaćinstava i dalje je bez struje.

Rastu vodostaji reka u Hrvatskoj, a narednih dana, očekuje se dolazak novog vodenog talasa i rast vodostaja Mure, Drave i Dunava. Vrhunac vodenog talas najavljen je za sedam do deset dana, a vodostaj Dunava bi mogao da bude izuzetno visok, pa se uz njega se koncentriše odbrana od poplava, prenosi HRT.

- Vrh vodnog talasa na izlaznom profilu iz Mađarske, trebalo bi da bude u ponedeljak, 23. septembra, te bi verovatno dan kasnije stigao na područje Hrvatske. Očekujemo da će vodostaj, na vodomeru Batina dostići 700 centimetara - kaže Mario Spajić, načelnik Centra za odbranu od poplava "Hrvatskih voda".

U Portugalu vatra odnosi živote

DOK Evropom haraju poplave, u centralnom i severnom delu Portugala besne požari, koji su do sada odneli četiri života, a više od 40 osoba povređeno. Kako je javila državna novinska agencija Lusa, u toku je evakuacija građana. Snimci su pokazali su lokalne stanovnike kako iz kanti prosipaju vodu na vatrenu stihiiju blizu grada Nelas, oko 50 kilometara istočno od Aveira. U kontinentalnom delu Portugala je, u skorije vreme, bilo 48 aktivnih požara.

Srbiji ne preti

NAČELNIK Sektora za vanredne situacije MUP Luka Čaušić izjavio je juče da će taj sektor pratiti vodostaj Dunava, ali da većina vode, od kiša širom Evrope, neće ide ka Srbiji, već iz Slovačke, Poljske i Rumunije otiče ka severu. Čaušić je rekao da će Dunav da raste, ali da je Sektor za vanredne situacije na oprezu i da građani nemaju razloga za brigu. On je istakao da su pripadnici Sektora za vanredne situacije obišli mesta koja potencijalno mogu da budu ugrožena i podsetio da bi izazovnija situacija mogla biti kod Šapca na Savi.

- Za sada zaista ne postoji opasnost od izlivanja, ali pomno pratimo stanje na Dunavu - istakao je i podsetio da će pik ovog talasa u Srbiji biti između 24. i 26. septembra, ali da se ne predviđa dostizanje vanredne odbrane od poplava.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

4 proizvoda koja vaša deca koriste svaki dan i koja morate dobro odabrati jer mogu biti opasna po zdravlje