NOVA UPOZORENJA ZA ITALIJU: Pronađeno telo vatrogasca nestalog u poplavi

Tanjug

18. 09. 2024. u 11:35

U POPLAVAMA koje je u centralnoj Evropi izazvao ciklon Boris život je izgubila najmanje 21 osoba, a snažne oluje sada prete Italiji, gde je pronađeno telo jednog vatrogasca koji je nestao u poplavi.

НОВА УПОЗОРЕЊА ЗА ИТАЛИЈУ: Пронађено тело ватрогасца несталог у поплави

Tanjug

Za veći deo Italije izdata su upozorenja na jaku kišu, vetrove i poplave, prenosi Bi-Bi-Si.

Već su objavljeni izveštaji o poplavama u Peskari u centralnoj Italiji, dok italijanska Meteorološka služba upozorava da će nevreme pogoditi severnu obalu regije Emilija-Romanja.

Rano jutros u južnoj italijanskoj provinciji Fođija pronađeno je telo vatrogasca nakon što je vozilo kojim je on upravljao odnela poplava, prenosi danas ANSA.

Vatrogasac je bio član tima koji je na auto-putu između San Severa i Tore Mađorea pomagao motorciklistima zaglavljenim u nevremenu.

Vlasti u Hrvatskoj, Mađarskoj, Slovačkoj i Poljskoj takođe upozoravaju na poplave narednih dana.

Ukaz mađarskog premijera Viktora Orbana o zaštiti od poplava, prema kojem su naložene koordinisane mere zaštite za celu teritoriju Mađarske, stupio je na snagu, a Orban je danas izjavio da je u toku najteža faza zaštite, za koju se očekuje da će trajati do sledećeg četvrtka.

Volonteri i službe za vanredne situacije radile su protekle noći na učvršćivanju zaštite poljskog grada Vroclava od poplavnog talasa koji se približava tom području, prenosi Rojters.

Poljski premijer Donald Tusk rekao je na sastanku Kriznog štaba u Vroclavu da je sa mesta do kojih bude stigao poplavni talas važno što pre poslati informaciju nadležnim službama.

On je naveo da su gradovi južno od Vroclava već poplavljeni. Više od 5.000 vojnika raspoređeno je radi pružanja pomoći ljudima u južnoj Poljskoj, uključujući 40.000 stanovnika evakuisanih iz grada Nise.

Na području od Rumunije do Poljske poplave su u gradovima nanele mulj i krhotine, rušeći mostove, potapajući automobile i pričinjavajući veliku materijalnu štetu domaćinstvima, koja se procenjuje na više milijardi dolara.

U Češkoj Republici nivoi vode uglavno opadaju, ali reke i dalje beleže visok vodostaj u nekim delovima južne Bohemije.

U najpogođenijim oblastima lokalni stanovnici i službe za vanredne situacije raščišćavaju deo železničke pruge od Praga do Ostrave, koja je deo rute Beč-Varšava, a još je van funkcije.

Najgore poplave koje su centralnu Evropu pogodile u najmanje dve protekle decenije zahvatile su delove Poljske, Češke Republike, Rumunije i Austrije, pri čemu je poginula najmanje 21 osoba.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

4 proizvoda koja vaša deca koriste svaki dan i koja morate dobro odabrati jer mogu biti opasna po zdravlje