"LICEMERJE BRISELA": Sijarto kritikovao Fon der Lajenovu zbog odbacivanja Varheljija sa mesta komesara za proširenje

Tanjug

18. 09. 2024. u 13:39

MINISTAR spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto kritikovao je danas predsednicu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen zbog smene Olivera Varheljija sa mesta komesara za proširenje EU, rekavši da je njena odluka deo "licemerja Brisela".

ЛИЦЕМЕРЈЕ БРИСЕЛА: Сијарто критиковао Фон дер Лајенову због одбацивања Вархељија са места комесара за проширење

FOTO: Tanjug/AP

- Države zapadnog Balkana čekale su 14,5 godina na članstvo u EU, što pokazuje koliko je većina u bloku protiv proširenja - rekao je Sijarto na zajedničkoj konferenciji za novinare održanoj sa srpskom ministarkom ekonomije Adrijanom Mesarović danas u Budimpešti.

On je insistirao da su javne izjave zvaničnika EU za proširenje u suprotnosti sa onim što su rekli iza zatvorenih vrata.

Takođe je insistirao na tome da zemlje koje su bile najnaprednije u procesu pridruživanja žele da Varhelji i dalje obavlja dosadašnju funkciju.

Ministar je rekao da će Mađarska učiniti sve što može "da osigura da zemlje Zapadnog Balkana što pre pristupe Evropskoj uniji".

Prema njegovim rečima, svaka država članica ima pravo da imenuje komesara i odluči koga će da imenuje.

- Dakle, počeću od pretpostavke da fantastično posvećene demokrate u Evropskim parlamentima neće poreći ovo suvereno pravo... - rekao je Sijarto.

BONUS VIDEO: RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŽIVOT IM SE MENJA ZBOG STROGIH PRAVILA KRUNE: Princ DŽordž i princeza Šarlot uskoro nigde više neće smeti da putuju zajedno