ISTORIJA SE PIŠE U KAZANJU: BRIKS se širi, desetak zemalja se pridružuje moćnoj organizaciji

Novosti online

28. 09. 2024. u 10:47

PRVI talas proširenja BRIKS dogodiće se na samitu organizacije u Kazanju i obuhvatiće desetak zemalja, rekao je za Sputnjik ministar spoljnih poslova Belorusije Maksim Riženkov.

ИСТОРИЈА СЕ ПИШЕ У КАЗАЊУ: БРИКС се шири, десетак земаља се придружује моћној организацији

Foto: Shutterstock/Ilustracija

- Prvi talas proširenja, kako mi svi koji smo podneli zahteve očekujemo, desiće se na samitu u Kazanju. Rusija, predsedavajuća zemlja, formuliše spisak koje će obuhvatiti taj prvi talas - rekao je Riženkov u Njujorku na marginama Generalne skupštine UN.

Riženkov je objasnio da će se u okviru tog prvog talasa biti razmotren status država-partnera, pored punopravnih članica i izrazio nadu da je se zahtev Minska naći što pre na agendi.

BRIKS je, prema njegovim rečima, organizacija globalne većine koja se izuzetno dinamično razvija.

- To je organizacija koja obuhvata najmoćnije privrede koje nisu deo kolektivnog Zapada i imaju stanovništvo koje je veće po svojoj brojnosti od kolektivnog Zapada, države bogate rudama i sa velikim ambicijama - zaključio je beloruski ministar.

Samit BRIKS održava se od 22. do 24. oktobra u Kazanju.

BRIKS je organizacija osnovana 2006. godine. Osim Ruske Federacije, Brazila, Indije, Kine i Južne Afrike, od početka 2024. godine BRIKS-u su se pridružili Egipat, Etiopija, Iran, UAE i Saudijska Arabija.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

Da li znate šta su privatni dani na poslu i koja kompanija nudi ovaj benefit?