ŠTA JE KINA TESTIRALA PRVI PUT POSLE 44 GODINE: Smrtonosna poruka Americi - U dometu ste naših projektila (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

29. 09. 2024. u 18:32

KINA je 25. septembra uspešno ispalila interkontinentalnu balističku raketu (ICBM) u Tihi okean, pokazujući svoje strateške sposobnosti u retkim javnim demonstracijama.

ШТА ЈЕ КИНА ТЕСТИРАЛА ПРВИ ПУТ ПОСЛЕ 44 ГОДИНЕ: Смртоносна порука Америци - У домету сте наших пројектила (ВИДЕО)

Foto: Jutjub/CNA


Stručnjaci veruju da je raketa uključena u test bila varijanta DF-31, dizajnirana da se lansira sa mobilne platforme koja može efikasno da deluje na neravnom terenu.

Lansiranje, prvo te vrste u više od četiri decenije, analitičari su videli kao signal upućen Sjedinjenim Državama i njihovim saveznicima usred rastućih regionalnih tenzija.

Prema saopštenju kineskog ministarstva odbrane, projektil, sa lažnom bojevom glavom, lansiran je u 8.44 po pekinškom vremenu.

Projektil je proputovao oko 12.000 kilometara (7.460 milja) od svog lansirnog mesta na ostrvu Hainan, prošavši u blizini Filipina i Guama, pre nego što je pljusnuo u Tihi okean u blizini francuskih polinezijskih Markizskih ostrva.

Ovaj događaj je prvi test otkako je Kina lansirala svoj ICBM DF-5 u južni Pacifik 1980. godine, prešavši preko 8.000 kilometara. Najnoviji test naglašava razvojne sposobnosti kineskog raketnog programa.

Takođe naglašava njegovu sposobnost da dostigne udaljene ciljeve, što će verovatno povećati zabrinutost njenih regionalnih rivala i SAD.

Iako Kina nije zvanično otkrila tip projektila korišćenog u nedavnom testu, prvobitne spekulacije su ukazivale na Dong Feng-41 (DF-41), ICBM najvećeg dometa u zemlji, koja može da nosi do 10 nuklearnih bojevih glava i ima domet od preko 12.000 kilometara.
Međutim, vojni analitičari su kasnije revidirali svoju procenu, sugerišući da je verovatnije da je raketa bila varijanta DF-31, nešto manje moćne, ali još uvek strašne ICBM. Stručnjaci su zaključili da je DF-31AG najverovatnije korišćen u nedavnom testu.
Analitičar Open-Source Intelligence (OSINT) Rik Džo primetio je da je profil projektila usklađen sa profilom 31A/AG, iako je priznao dvosmislenost oko lansirnog aparata i retkost objavljenih slika kineskih ICBM.

Iako nije tako moćan kao DF-41, DF-31AG ostaje ogromno oružje u kineskom nuklearnom arsenalu. Test je naglašena demonstracija kineskih strateških sposobnosti i poruka Sjedinjenim Državama i njihovim saveznicima, signalizirajući da je Peking spreman da potvrdi svoje vojno prisustvo usred rastućih regionalnih tenzija.


DONG FENG 31AG ICBM

Kineski stručnjaci, kako ih citira hongkonški South China Morning Post, takođe su potvrdili da je interkontinentalna balistička raketa (ICBM) DF-31 učestvovala u nedavnom testiranju.

DF-31, što u prevodu znači „Istočni vetar-31“, jedan je od tri tipa ICBM-a koji se trenutno nalaze u arsenalu Narodne oslobodilačke armije (PLA). Druga dva su stariji DF-5, koji je prvi put postao operativan početkom 1970-ih, i napredniji DF-41.

Prvi put uveden u upotrebu 2006. godine, trostepeni DF-31 i njegove različite adaptacije su dizajnirane da nose ili jednu bojevu glavu ili više manjih bojevih glava.

Prema Biltenu atomskih naučnika, DF-31 je bio značajan po tome što je bio prvi kineski ICBM na čvrsto gorivo, drumski pokretni, sa dometom od približno 4.470 milja. Ipak, osnovni model ne može doći do kontinentalnih Sjedinjenih Država iz Kine.

Kina je razvila najmanje tri ključne varijante DF-31, posebno DF-31A, DF-31AG i model baziran za smeštaj u silos. Ove napredne verzije dolaze sa proširenim operativnim dometima i poboljšanom manevrisanjem.

DF-31AG, koji je nuklearno sposoban, ima novo dizajnirano raketno vozilo koje se može pohvaliti poboljšanim terenskim sposobnostima, što ga čini raznovrsnijim za raspoređivanje na različitim terenima.


Procenjeni domet DF-31 AG je veći od 12.000 kilometara.
Fu Kianshao, bivši specijalista za opremu PLA, istakao je da iako DF-31 ima potencijal za interkontinentalne sposobnosti, do sada nije prošao kompletan test lansiranja dometa. Stoga se ovaj nedavni test smatra ključnim za potvrđivanje operativne spremnosti projektila.

Ankit Panda, analitičar nuklearne politike iz Karnegijeve zadužbine za međunarodni mir, takođe je potvrdio da je projektil uključen u test zaista bio DF-31AG.
Varijante DF-31A i DF-31AG mogu da pogode ciljeve do 13.200 kilometara (oko 8.200 milja), stavljajući kopno SAD u njihov operativni domet.

DF-31AG, koji je debitovao u javnosti tokom vojne parade 2017. povodom 90. godišnjice PLA, opremljen je mobilnom platformom za lansiranje za poboljšanu manevarsku sposobnost i fleksibilnost raspoređivanja.

Raketa, koju je razvila China Aerospace Science Corporation (CASC) u partnerstvu sa kompanijom Tai’an Special Vehicle Company, opremljena je lanserom za podizanje na točkovima (TEL) dizajniranim za prelazak po grubom, neasfaltiranom terenu.

Ova sposobnost omogućava PLA da sakrije i distribuira svoja raketna sredstva, otežavajući neprijateljske napore ciljanja. Trenutno su poznate tri brigade raketa DF-31AG koje se sastoje od 36 lansera.

Ove brigade su strateški pozicionirane u severozapadnoj provinciji Gansu, kao i centralnim provincijama Hunan i Henan.

eurasiantimes.com/Ashish Dangwal

BONUS VIDEO - RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

NE STIDI SE DA SE ZOVEŠ SRBINOM! Snažna poruka upućena Novaku Đokoviću od legendarne gimnastičarke