ZASTRAŠUJUĆI PRIZOR: Putnik iz aviona snimio početak napada Irana na Izrael (VIDEO)

Novosti online

02. 10. 2024. u 13:16

IRAN je u utorak uveče napao Izrael sa 180 projektila, od kojih su većina navodno bile hipersonične rakete "fatah", koje su upotrebljene prvi put.

ЗАСТРАШУЈУЋИ ПРИЗОР: Путник из авиона снимио почетак напада Ирана на Израел (ВИДЕО)

Foto: Printskrin

Trenutak lansiranja raketa uhvatio je putnik komercijalnog leta, budući da Iran nije zatvorio svoj vazdušni prostor.

Na snimku se jasno vidi kako projektili poleću sa lokacija koje se nalaze odmah uz iranski grad Širaz, piše Antena Observator.

Putnik je, kako se navodi u opisu objave na kojoj je snimak, uspeo da zabeleži ovaj trenutak zato što Iran nije zatvorio svoj vazdušni prostor za civilne letove pre napada, pa se letelica našla na nebu iznad Širaza baš u trenucima kada su rakete poletele. Odluka da se vazdušni prostor ne zatvori pre napada mogla je da dovede do tragedije, navodi se u objavi.

Inače, ove rakete su prešle razdaljinu između Irana i Izraela za otprilike 15 minuta, leteći na mnogo većim visinama nego drugi projektili, što ih čini težim za presretanje. Takođe, projektili "fatah" imaju mnogo veći domet i pogađaju ciljeve velikom brzinom.

Iran je saopštio da su ciljevi napada bile tri izraelske vojne baze i druge vojne instalacije, bez gađanja civilnih ciljeva. Iranci su zatražili od SAD da se ne uključuju u sukob i preneli evropskim državama da ne žele eskalaciju, ali da se neće povući ako dođe do opasnosti od velikog rata.

S druge strane, Izrael je najavio da već priprema "odgovor" na napad od utorka uveče, a glavne mete biće iranske naftne instalacije. Takođe, Izrael intenzivira kopnene operacije u Libanu i povećava borbeni kapacitet na granici.

(Telegraf)

BONUS VIDEO: IZRAEL RAZMENjUJE VATRU SA HEZBOLAHOM: Naser meta vazdušnog napada

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

GINEM, USTAJEM, BORIM SE - TO JE SVE ŽIVOT: Andrija Milošević je naučio da mora biti ratnik da bi opstao u današnjem svetu (VIDEO)