VETERANI MARINSKOG KORPUSA O AMERIČKOJ STRATEGIJI: HIMARS je bio najtraženije oružje, a sada ima samo 10 odsto pogodaka

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

07. 10. 2024. u 19:30

AMERIČKA strategija za Ukrajinu polako vodi ukrajinsku državu i narod u propast, pišu za "Atlantik" Karl Marlantes i Eliot Akerman, veterani Marinskog korpusa SAD, koji su, zajedno sa pojedinim članovima Kongresa nedavno bili u poseti ovoj istočnoevropskoj zemlji.

ВЕТЕРАНИ МАРИНСКОГ КОРПУСА О АМЕРИЧКОЈ СТРАТЕГИЈИ: ХИМАРС је био најтраженије оружје, а сада има само 10 одсто погодака

Foto Tanjug/AP

Kako navode, pored svih ratnih razaranja i nesreća koje su mogli videti tokom posete, "najviše ih je uznemirila američka strategija - ona koja ukrajinskom narodu daje dovoljno vojne pomoći da ne izgubi rat, ali ne i dovoljno da ga dobije".

-Ova strategija polako iscrpljuje Ukrajinu i njen narod vodi u smrt, dodaju oni.

Autori ističu da su kao nekadašnji pripadnici marinaca i veterani vijetnamskog, odnosno ratova u Iraku i Avganistanu upoznati sa ratnim strahotama, ali da su se nakon posete osećali "duboko uznemireno".

 

PREZENTACIJA UKRAJINSKE VOJSKE

Deluje da je najveći utisak na njih ostavio obilazak jedinice opremljene dronovima iz sastava 92. desantno-jurišne brigade ukrajinske vojske.

U sklopu obilaska, komandant jedinice sa pozivnik znakom "Ahil" im je prikazao sposobnosti svojih vojnika, opreme, odnosno dronova, uključujući i prikaz uništavanja cilja u realnom vremenu.

-Smrtonosni dronovi i izviđački dronovi podjednako preoblikuju bojno polje neviđenim tempom. Američka vojska tek treba da nađe rešenje za njih, navode autori i dodaju da Ukrajinci trenutno "koriste jeftine, ali vrlo efikasne dronove koji se proizvode u Kini".

-Ne postoji američki ekvivalent na tržištu, jer su napori nekoliko američkih kompanija okončani, ističu oni.

Foto: Printscreen

Kako navode, "Ahil" im je ukazao i na to da dok jedan "svičblejd" - dron američke proizvodnje - košta između 60.000 i 80.000 dolara, ukrajinska vojska koristi dronove koji su povoljni, tj. koji koštaju manje od jedne artiljerijske granate.

-Njegov prikaz završen je slajdom na kom je pisalo da za oko 100 miliona dolara, jedinica opremljena dronovima poput njegove može da izdrži na terenu čitavu godinu, izvodeći približno 5.000 smrtonosnih udara, pišu autori i naglašavaju da je čitav obilazak bio "reklamna prezentacija", kako bi se prisutni zvaničnici SAD koji su takođe bili u poseti, jednostavnim brojkama ubedili da se podrška Ukrajini isplati.

BRZINA INOVACIJA JE KLjUČ

Autori su u tekstu za "Atlantik" izrazili stavi i da je brzina inovacija na bojnom polju učinila neke dugo očekivane zapadne sisteme gotovo zastarelim, do trenutka kada su isporučeni.

-Ukrajinski vojnici na frontu rekli su nam da za svaku inovaciju koju razviju pojavi ruski odgovor u roku od nekoliko nedelja. Obe vojske prave inovacije tempom koji za sobom ostavlja neprilagodljivu i kilavu odbrambeni industriju SAD i NATO, navode nekadašnji pripadnici Marinskog korupsa.

Foto Tanjug/AP

Kako navode, primer za to je HIMARS, koji su SAD isporučivale užasno spornim tempom.

-Pre godinu dana HIMARS je bio najtraženiji sistem na bojnom polju. Sada ima stopu uspeha manju od 10 odsto zbog ruskih inovacija u elektronskom ratovanju, ističu autori.

Svaka raketa koju lansira HIMARS košta oko 100.000 dolara, a Ukrajinci su zbog naglog smanjenja efikasnosti razvili dron koji ima sličan uticaj kao ovaj sistem po dolasku u Ukrajinu, i košta oko 1.000 dolara.

"Ukrajinci su, međutim, s pravom zabrinuti da će Rusi u roku od nekoliko nedelja razviti protivmere koje će efikasnost ove vrste dronova svesti na onu koju trenutno ima HIMARS. To je, bukvalno, trka u naoružanju", dodaju bivši marinci.

Prema njihovim rečima, Vladimir Zelenski je proveo mnogo vremena moleći svoje saveznike za oružje i dozvolu da ga koriste u punom kapacitetu, ali se sada rukovodstvo Ukrajine zalaže samo za isporuku naoružanja koje je već obećano.

-Ova kašnjenja su rezultat protokola Ministarstva odbrane SAD koja utiču na stope smanjivanja američkih zaliha. Svaka od službi je dužna da drži određene količine naoružanja i municije u rezervi, u slučaju da dođe do izbijanja rata i nije dozvoljeno da one padnu ispod propisanih nivoa, navode autori.

Ipak, ističu oni, SAD nisu blizu takve krize, te bi trebalo da nastave sa isporukom naoružanja i stave ga na raspolaganje ukrajinskoj vojsci.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

URBANI OKTOBAR: Mladi stvaraju bolju budućnost