BORELJ: Nema opravdanja za izraelsko granatiranje mirovnih snaga UN

Novosti online

10. 10. 2024. u 18:13

NEMA opravdanja za izraelsko granatiranje položaja mirovnih snaga UN u Libanu, izjavio je danas visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

БОРЕЉ: Нема оправдања за израелско гранатирање мировних снага УН

Foto: Printskrin/Jutjub/Studio Hitex

- U Libanu je opasno pređena još jedna crvena linija, izraelske snage pucaju na mirovne snage UN čiji su položaji bili poznati. Osuđujemo ovaj neprihvatljiv čin za koji ne može biti opravdanja - napisao je Borelj na platformi Iks. 

On je izrazio punu podršku misiji i osoblju UN u Libanu.

- Svaki namerni napad na mirovnjake je teško kršenje međunarodnog humanitarnog prava i Rezolucije 1701 SB UN. Izrael ima obavezu da poštuje i jedno i drugo. Potrebna je puna odgovornost - upozorio je Borelj.

Baze Privremenih snaga UN u Libanu, koje se nalaze na jugu zemlje na granici sa Izraelom, našle su se protekle noći pod vatrom izraelske vojske. 

Dvojica pripadnika mirovnih snaga iz indonežanskog kontingenta su povređena. 
Gađane su dve italijanske baze i jedna baza pod indonežanskom kontrolom. Italijansko vojno osoblje nije povređeno, potvrdilo je Ministarstvo odbrane te zemlje. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ŠVEDSKI DOKUMENTARAC: Hrvatski teroristi srušili JAT-ov avion 1972, pad preživela samo stjuardesa Vesna Vulović

ŠVEDSKI DOKUMENTARAC: Hrvatski teroristi srušili JAT-ov avion 1972, pad preživela samo stjuardesa Vesna Vulović

JAT-ov avion “McDonnell Douglas DC-9” eksplodirao je tokom leta između Kopenhagena i Zagreba 26. januara 1972. i srušio se blizu sela Srpska Kamenjica, u tadašnjoj Čehoslovačkoj. Avion kojim su upravljali kapetan Ludvik Razdrih i kopilot Ratko Mihić raspao se na više delova i nakon nekoliko minuta slobodnog pada završio na livadi na rubu šume.

10. 10. 2024. u 13:47

Komentari (0)

JOŠ NIJE KRAJ: Legenda Reala predvodi Hrvatsku i na sledećem Mundijalu?