(MAPA) RUSI NAPREDUJU KA KLJUČNOM GRADU UKRAJINE: Pokrovsk sve bliže padu

Novosti online

11. 10. 2024. u 10:05

RUSKE snage su uspele napraviti pomak jugoistočno od Pokrovska, nastavljajući tako operacije prema istoku i jugoistoku ovog strateškog grada.

(МАПА) РУСИ НАПРЕДУЈУ КА КЉУЧНОМ ГРАДУ УКРАЈИНЕ: Покровск све ближе паду

Foto: Printksrin/Deepstate

Pokrovsk je od izuzetne važnosti jer predstavlja ključnu logističku bazu i saobraćajno čvorište ukrajinskih oružanih snaga, gde se ukrštaju brojne saobraćajnice i pruge.

Zauzimanje ovog grada bi ozbiljno narušilo sposobnost Ukrajine da snabdeva i koordiniše svoje trupe na tom delu fronta.

Satelitski snimci od 9. oktobra pokazuju da su ruske snage napredovale istočno od Seljdove, uz prugu južno od ovog mesta.

Prema izveštajima ukrajinskog vojnog posmatrača Kostantina Mashoveca, ruske snage su preuzele kontrolu nad Zelane Perše, što je Ministarstvo odbrane Rusije potvrdilo još 14. septembra.

Mashovec je istakao da se ruski napadi u pravcima Pokrovska i Kurakhova odvijaju kroz tzv. „kumulativne“ napade, gde se šalju neprestani talasi jurišnih grupa u pokušaju da se zadobije ključni teren. Ove grupe uglavnom se sastoje od pešadije uz podršku artiljerije i avijacije, dok u nekim slučajevima koriste i oklopna vozila.

Foto: Printksrin/Liveumap

Ruski vojni blogeri tvrde da su snage napredovale 600 metara istočno od železničke pruge kod Seljdove, 950 metara unutar zapadnog Tsukurinea, te 400 metara južno od Seljdove. U međuvremenu, ruske snage su izvele napade u širem području Pokrovska, uključujući naselja kao što su Sukha Balka, Novotoretske, Miroljubivka i Kaljnove.

Analitičari procenjuju da Rusija pokušava da proširi južni deo svog napredovanja kako bi stvorila povoljniju liniju fronta koja bi omogućila jače napade na Pokrovsk.

Ovaj manevar bi Rusima omogućio eliminisanje taktičkih ranjivosti i bolje pozicioniranje za buduće ofanzive.

Foto: Printksrin/Deepstate

Od početka ruskih napada u aprilu, nakon prvog probijanja ukrajinskih linija kod sela Očeretine, ruske snage su napredovale više od 20 kilometara u pravcu Pokrovska.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OGLASILA SE SRPSKA TENISERKA: Ana Ivanović poslala jaku poruku Rafaelu Nadalu (FOTO)