IDF PRETI IRSKIM TRUPAMA: Izrael nastavlja sa provokacijama

Jovana Švedić

12. 10. 2024. u 17:53

IRSKO-IZRAELSKA diplomatska kriza razrešena je nakon što je Izrael povukao svoje snage sa vatrenih položaja na nekoliko metara od punkta UN-a u južnom Libanu sa osobljem irskih mirovnih snaga.

ИДФ ПРЕТИ ИРСКИМ ТРУПАМА: Израел наставља са провокацијама

Foto Shutterstock

Irski predsednik Majkl Higins nazvao je izraelske zahteve da mirovne snage UN-a napuste svoje položaje dok je njihova "invazivna vojska" krenula dublje u libansku teritoriju ''nečuvenom pretnjom''.

Incident je potvrdio da se Izrael sve više otuđuje na međunarodnoj sceni, dok nastavlja da provocira institucije međunarodnog humanitarnog prava.

Satelitski snimci koje je objavila irska državna televizija RTE pokazuju dvadesetak vojnih vozila Izraelskih odbrambenih snaga (IDF), uključujući tenkove, koja se nalaze na samo 60 metara od granice ispostave UN-a 6-52 prošle subote dok su razmenjivali vatru sa vojskom Hezbolaha.

Od ponedeljka je 30 irskih vojnika stacioniranih u UNP6-52, otprilike jedan kilometar od libanskog grada Marun El-Ras, prebačeno u bunker i izolovano od svojih 300 kolega u kampu Šamrok, koji se nalazi zapadno od Bint Džbeila i 7 kilometara od granice sa Izraelom.

Akcije Izraela izazvale su optužbe Hezbolaha, libanskih medija i irskog ministra odbrane Mičela Martina koji je rekao da IDF koristi irske trupe kao pokriće, ili živi štit, dok su produžavali svoju invaziju. 

UN su komunicirale sa izraelskom stalnom misijom pri UN u Njujorku u vezi sa trenutnom situacijom.

U utorak je generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš saopštio da su se izraelske snage udaljile od irske pozicije nakon razgovora na visokom nivou.

Snage od preko 347 irskih vojnika stacionirane su u Libanu, od kojih je 332 priključeno Privremenim snagama Ujedinjenih nacija u Libanu (UNIFIL) i stacionirano u kampu Šamrok (UNP 2-45), gde je RTE izvestio o konstantnoj aktivnosti izraelskih dronova iznad kampa prošle nedelje.

Oni pomažu da se sastavi snaga od 10.000 međunarodnih mirovnih snaga UNIFIL-a u južnom Libanu, koje patroliraju takozvanom Plavom linijom, demarkacijom koja je dogovorena pre nego što je Izrael proterao zemlju 2006. nakon njegove invazije 1982, a više od 30.000 irskih vojnika je služilo u UNIFIL od svog osnivanja 1978.

Diplomatski odnosi Izraela sa Irskom su zategnuti već neko vreme.

Kao bivša kolonija Engleske, irska podrška Palestini među populacijom je velika, a njeni političari među najglasnijima u osuđivanju i kritikovanju izraelskog napada na Gazu.

Međutim, veliki deo podrške sadašnje vlade Palestincima je simboličan, jer je Harisova desničarska koalicija odbijala da donese zakon o okupiranim teritorijama (2018), kojim bi se zabranila trgovina i ekonomska podrška ilegalnim naseljima na teritorijama koje su okupirale Izrael .

Usvojen je većinom glasova i u irskom Seanad (gornjem domu) i u Dáil (donjem domu), što je navelo američke zakonodavce da upozore na ozbiljne posledice po irsku ekonomiju ako se primeni.

UN su istorijski smatrale korisnim da uključe irske trupe u mirovne misije u osetljivim oblastima kao što su Liban i Kongo, delom zbog istorijske politike neutralnosti njihove zemlje i istorije kolonijalizma.

Četrdeset osam irskih vojnika je ubijeno u Libanu nakon njihovog prvobitnog raspoređivanja  od 1978. do 2000. godine, kada je Irska završila svoje prvo raspoređivanje u UNIFIL, a svoje vojnike je vratio kao mirovne snage 2006.

Nekoliko irskih mirovnjaka je ubijeno u Barahitu u odvojenim incidentima između 1986. i 1991. godine, istom gradu na jugu Libana gde je izraelski vazdušni napad pogodio opštinsku zgradu u ponedeljak, ubivši 10 vatrogasaca u napadu koji podseća na gađanje osnovnih radnika u Gazi u poslednjih 12 meseci.

1986. godine, jedan irski vojnik je ubijen iz vatrenog oružja nakon što su ga IDF i snage izraelske milicije pozicionirane ispred Barahita pucale na njega.

Godinu dana kasnije, jedan irski vojnik je poginuo kada je tenk IDF-a u selu ispalio granate na njegovu kancelariju UN-a.

1989. tri irska vojnika su ubijena od nagazne mine i granatiranja.

Irska je poslala svoje vojnike nazad kao mirovne snage nakon 2006. godine, kada je Hezbolah naterao Izrael da napusti veći deo zemlje u istorijskom porazu izraelske države.

(Zi Netvork)

BONUS VIDEO:

DRAMATIČAN SNIMAK IZ GAZE: Pogledajte upad izraelske policije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

FANTASTIČAN USPEH: Evo šta je Novak Đoković zaradio plasmanom u finale Šangaja