RUSIJA UNAPREĐUJE AK-12 NA OSNOVU ISKUSTAVA IZ RATA: Nastavak modernizacije savremenog "kalašnjikova" (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

13. 10. 2024. u 22:00

MOTOSTRELjAČKE jedinice Istočnog vojnog okruga Oružanih snaga RF su u Zabajkaliji izvele obuku sa najnovijim jurišnim puškama AK-12 saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

РУСИЈА УНАПРЕЂУЈЕ АК-12 НА ОСНОВУ ИСКУСТАВА ИЗ РАТА: Наставак модернизације савременог калашњикова (ВИДЕО)

Foto MO Rusije

Kako se navodi, tokom obuke u bojevom gađanju, vojnici su izvodili set praktičnih vežbi koristeći lako pešadijsko naoružanje - automatske puške "Kalašnjikov" AK-12 i tom prilikom vojnici su uvežbavali gađanje različitih vrsta nepokretnih i pokretnih ciljeva na udaljenosti od 100 do 600 m.

Pored toga, pripadnici ruske vojske usavršavali su veštine u prikradanju, opremanju i kamufliranju vatrenih položaja, a obuka se odvijala i u dnevnim i u noćnim uslovima. Instruktori su bili specijalisti sa borbenim iskustvom, dodali su iz ruskog MO.

Foto Tanjug/AP

 

"NE SAMO AUTOMATSKA PUŠKA, VEĆ ČITAV KOMPLEKS"

Inače, jurišna puška AK-12, kalibra 5,45 mm je jedno od najnovijih dostignuća koncerna "Kalašnjikov" u oblasti lakog pešadijskog naoružanja.

Na osnovi ovog oružja je stvoren i AK-15 sa "težim", tj. većim kalibrom - 7,62 mm. Ruska vojska je obe puške, u njihovim prvim verzijama, uvela u operativnu upotrebu 2018. godine, ali suparalelno sa tim dorađivali pojedini delovi oružja.

AK-12 je dizajniran za uništavanje neprijateljskog osoblja i neoklopljenih vojnih ciljeva i opreme. Prilikom razvoja nove porodice jurišnih pušaka, koncern je nastojao da poboljša preciznost gađanja. Pored toga, dizajneri su radili na poboljšanju ergonomije proizvoda - zbog čega su napravljeni novi kundak podesiv po dužini, prednji rukohvat, poboljšani sigurnosni prekidač i novi pojas za nošenje oružja.

AK-12 takođe može biti opremljen raznim dodatnim uređajima, poput podcevnog bacača granata GP-34 kalibra 40 mm, čime je znatno povećana vatrena moć puške, dok ugradnja bajoneta omogućava upotrebu AK-12 u borbama prsa u prsa.

Pored toga, AK-12 može biti opremljen prigušivačem i raznim optičkim i optoelektronskim uređajima. Takođe, sistem za promenu režima paljbe omogućava pojedinačnu, automatsku i paljbu u kratkim rafalima od dva metka.

Vojni ekspert Aleksandar Butirin veruje da je AK-12 postao dostojan naslednik legendarnih jurišnih pušaka porodice "Kalašnjikov".

-Proizvodi "Kalašnjikova" se stalno razvijaju uzimajući u obzir pojavu novih sredstava zaštite od automatskog vatrenog oružja. Model AK-12 se veoma dobro pokazao među trupama i to ne samo u Oružanim snagama, već i u jedinicama Garde i drugim službama za sprovođenje zakona. Puška ispunjava sve savremene zahteve, a u njenoj izradi koriste se novi materijali, rekao je on za RT.

U poređenju sa puškama stariji serija - AK-74 i serijom 100, AK-12 se prvenstveno odlikuje poboljšanom ergonomijom, kaže vojni stručnjak, pukovnik u penziji Viktor Litovkin.

-Prvo, ima bolju ergonomiju. Drugo, ima „pikatini" šinu na koju možete pričvrstiti dodatnu opremu. Mogu ga koristiti i dešnjaci i levoruki, što je takođe veoma zgodno, objasnio je on.

U isto vreme, AK-12 je zadržao prednosti prethodnih serija jurišnih pušaka "Kalašnjikov", napominje Aleksandar Butirin.

-Njegova preciznost i domet su i dalje dobri. Uzimajući u obzir mogućnost upotrebe razne vrste municije, i ubojna moć ostaje na odgovarajućem nivou, naglasio je Butirin.

Viktor Litovkin je dodao da zahvaljujući širokom spektru dodatne opreme, uključujući nišan, laserske pokazivače i bacače granata, o AK-12 više ne treba govoriti samo kao o jurišnoj pušci, već kao o "čitavom kompleksu".

Foto: Profimedia

"U KONTAKTU SMO SA BORCIMA"

Nakon početka Specijalne vojne operacije, koncern "Kalašnjikov" je počeo da unapređuje naoružanje, uzimajući u obzir iskustvo iz borbenih dejstava. Na osnovu rezultata ovog rada, kompanija je 2023. godine predstavila unapređeni AK-12.

-Model iz 2023. uzeo je u obzir najvažnije žalbe i nedostatke koje je SVO otkrio. Eliminisali smo ih, rekao je šef koncerna Alan Lušnjikov za TASS u avgustu ove godine.

Nova verzija je u upotrebu ruske vojske ušla početkom 2024, a u avgustu ju je usvojila i Ruska garda. Prema podacima koncerna, modifikovani AK-12 iz 2023, dobio je novi kompenzator trzaja, prednji rukohvat, prednji nišan, tj. mušicu, zadnji nišan i zadnji rukohvat.

Pored toga, puška sada ima novi kundak u obliku slova G umesto trouglastog i mehanizam za promenu režima paljbe, odnosno kočnicu. U dizajn je uveden i poseban deo koji ograničava pomeranje zatvarača kada je oružje zakočeno, u slučaju snažnih udaraca kundakom.

Nakon pojave verzije iz 2023. modernizacija oružja nije prestala. U septembru 2024. godine, rukovodstvo koncerna je sa učesnicima SVO, koji se bore u Zaporožju, razgovaralo o daljem razvoju projekta.

Alan Lušnjikov je takođe najavio nastavak modernizacije AK-12.

-Na osnovu rezultata SVO 2023. godine, ažurirali smo AK-12, testirali ga i sada se serijski isporučuje vojnicima. Ali ovo nije kraj. Stalno smo u kontaktu sa vojnicima i radimo na opcijama modernizacije. Dakle, biće još modernizacije. Postoje parametri u tehničkim specifikacija koje mušterije traže od nas - poput preciznosti, dometa itd., rekao je on.

Kako navodi, tokom dizajniranja koncern mora poštovati ove parametre i istovremeno poboljšavati ergonomiju, jednostavnost upotrebe i pouzdanost oružja.

Prema Viktoru Litovkinu, stalna modernizacija i usavršavanje je normalna praksa za novo naoružanje.

-Kada se dizajnira bilo koje oružje, uvek se postavlja mogućnosti njegovog (daljeg) razvoja u budućnosti. Jer danas se postavljaju određeni zahtevi za oružje, ali onda iskustvo iz borbe pokazuje da su potrebne još neke karakteristike. Dakle, ovo je uobičajena praksa, zaključio je ekspert.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SRBI NAPRAVILI SKANDAL Švajcarci besni zbog navijača i povika Kosovo je Srbija...