JOŠ JEDNA ZEMLJA ZAINTERESOVANA: Podneće zahtev za pridruživanje BRIKS-u

Novosti online

14. 10. 2024. u 15:37

ŠRI Lanka planira da na samitu u Kazanju podnese zvaničnu aplikaciju za pridruživanje BRIKS-u i Novoj razvojnoj banci BRIKS-a i već je uputila zemljama-članicama asocijacije zahtev da podrže njeno članstvo, saopštio je ministar spoljnih poslova Šri Lanke Vidžita Herat.

ЈОШ ЈЕДНА ЗЕМЉА ЗАИНТЕРЕСОВАНА: Поднеће захтев за придруживање БРИКС-у

Foto: EPA

Prema njegovim rečima, novi predsednik zemlje Anura Kumara Disanajake i on lično neće moći da učestvuju na samitu BRIKS-a u Kazanju zbog predstojećih parlamentarnih izbora u zemlji.

- Zamenik ministra spoljnih poslova predstavljaće Šri Lanku i formalno će podneti zahtev za članstvo - istakao je Herat, ne navodeći ime zamenika koji će otputovati u Kazanj.

Ranije je pomoćnik ruskog predsednika Jurij Ušakov izjavio da broj zemalja koje žele da sarađuju sa BRIKS-om u ovom ili onom obliku stalno raste, kao i da su primljena 34 zahteva u vezi sa tim.

BRIKS je međudržavno udruženje osnovano 2006. godine. Osim Rusije, Brazila, Indije, Kine i Južne Afrike, od početka 2024. godine BRIKS-u su se pridružili Egipat, Etiopija, Iran, UAE i Saudijska Arabija. Rusija je predsedavajuća organizacije 2024. godine.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RAZMIŠLJALA SAM DA SE ZAMONAŠIM: Tanja Bošković je zamalo napustila sve i otišla u manastir