NATO POKRENUO NUKLEARNU VOJNU VEŽBU: Hitno se oglasio Kremlj

Novosti online

14. 10. 2024. u 16:12 >> 19:05

NATO je u ponedeljak pokrenuo nuklearnu vojnu vežbu ''Stedfest Nun'' kao snažnu demonstraciju svojih sposobnosti odvraćanja, u trenutku kada predsednik Vladimir Putin sve više pribegava preteći nuklearnoj retorici, rekao je novi šef alijanse Mark Rute.

НАТО ПОКРЕНУО НУКЛЕАРНУ ВОЈНУ ВЕЖБУ: Хитно се огласио Кремљ

Foto: AP

Kremlj je saopštio da godišnje pomorske vežbe NATO-a, u kojima učestvuje letelica sposobna da nosi nuklearno oružje, podstiču tenzije tokom „usijanog rata“ u Ukrajini.

U vojnoj vežbi, koja se održava u Belgiji i Holandiji, učestvuje 60 borbenih aviona iz 13 zemalja, uključujući bombardere F-35A i B-52.

Američki višenamenski borbeni avion pete generadcije, F-35A Joint Strike Fighter, dobio je operativni sertifikat za nošenje termonuklearne gravitacijske bombe B61-12, objavila je tada  Kancelarija  za zajednički program razvoja F-35A, F-35B i F-35C (JPO).

Sertifikacija je postignuta pre zadatog roka što označava da su određeni avioni sada sposobni da nose konvenvionalno i nuklerano oružje, prenosi Indeks.hr.

- U uslovima žestokog rata, koji se odvija u okviru sukoba u Ukrajini, takve vežbe ne dovode ni do čega osim do eskalacije tenzija - rekao je portparol Kremlja Dimitrij Peskov.

Peskov je takođe rekao da je nemoguće voditi pregovore sa SAD o nuklearnom oružju, na šta je Vašington spreman, s obzirom na umešanost zapadnih sila u sukobima.

Američki predsednik Džo Bajden izjavio je u petak, nakon što je japanskom pokretu protiv nuklearnog oružja Nihona Hidankjoa dodelio Nobelovu nagradu za mir, da su SAD spremne da razgovaraju bez ikakvih preduslova sa Rusijom, Kinom i Severnom Korejom kako bi smanjile nuklearnu pretnju.

Peskov ponavlja da je ''u kontekstu rata protiv Rusije uz indirektno, pa čak i direktno učešće nuklearnih sila poput SAD, Velike Britanije i Francuske, apsolutno nemoguće razgovarati o tome bez uzimanja u obzir drugih aspekata bezbednosti''.

Rusija smatra ove razgovore neophodnim, ali se sva pitanja bezbednosti moraju razmatrati u celini, uzimajući u obzir trenutno stanje stvari, ističe Peskov.

- Rusija nikada nije pomerila svoju vojnu infrastrukturu ka NATO, dešava se upravo suprotno. Reći da ruske oružane snage nekome predstavljaju pretnju je apsolutno pogrešno, nelogično i, što je najvažnije, protivreči čitavom toku istorije, koji je doveo do konfrontacije sa kojom se svi sada suočavamo - rekao je Peskov.

(Indeks)

BONUS VIDEO:

RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SRBI NAPRAVILI SKANDAL Švajcarci besni zbog navijača i povika Kosovo je Srbija...