"BIĆEMO JASNI" Rute: NATO spreman da odbije napad svakog protivnika, uključujući i Rusiju

Novosti online

16. 10. 2024. u 11:13

NATO je spreman da odbije napad svakog potencijalnog neprijatelja, uključujući Rusiju, izjavio je generalni sekretar Alijanse Mark Rute, komentarišući saopštenje nemačkih obaveštajnih službi da bi Moskva navodno mogla da napadne blok do 2030. godine.

БИЋЕМО ЈАСНИ Руте: НАТО спреман да одбије напад сваког противника, укључујући и Русију

Foto: Profimedia

- Bićemo jasni: NATO je spreman da odbije svakog neprijatelja koji odluči da nas napadne, sada i u budućnosti. Značajno ulažemo u našu odbranu - rekao je generalni sekretar na zajedničkoj konferenciji za novinare sa letonskim premijerom u sedištu alijanse u Briselu.

Podrška Ukrajini

Odgovarajući na pitanje o zadacima Alijanse u vezi sa Ukrajinom, Rute je rekao da je strategija NATO-a za Ukrajinu da ona može da nastavi da se bori i, ako se donese odgovarajuća odluka, da počne pregovore sa Rusijom „sa pozicije sile“.

- Ne dozvoliti (predsedniku Rusije Vladimiru) Putinu da postigne ono što želi u Ukrajini. To znači pružanje ogromne pomoći Ukrajini kako bi oni mogli da se suprotstavljaju... Moramo učiniti sve da Ukrajina dobije mogućnost da nastavi da dejstvuje - rekao je Rute.

Ranije je Putin u intervjuu američkom novinaru Takeru Karlsonu podrobno objasnio da Moskva ne planira da napada zemlje NATO-a i da to nema nikakvog smisla. Ruski lider je istakao da zapadni političari redovno zastrašuju svoje stanovništvo izmišljenom ruskom pretnjom, kako bi skrenuli pažnju sa unutrašnjih problema, iako pametni ljudi odlično shvataju da je to laž.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: SVEČANI BROJ „VEČERNjIH NOVOSTI“ POVODOM 71. ROĐENDANA

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVAKU PUKO FILM! Đoković postavio ultimatum teniskim vlastima - počeo rat kakav beli sport ne pamti!