BAJDEN PODNEO IZVEŠTAJ: Američki predsednik poslao pismo Kongresu

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

16. 10. 2024. u 12:39

PREDSEDNIK SAD Džozef Bajden poslao je pismo Kongresu sa ciljem informisanja o poslednjim dešavanja na Bliskom istoku i pomoći koju je Amerika do sada pružila Izraelu. Takođe, govorio je o tome kako SAD i dalje imaju cilj da zaštite Izrael.

БАЈДЕН ПОДНЕО ИЗВЕШТАЈ: Амерички председник послао писмо Конгресу

Foto: Tanjug/AP

- Iran je 1. oktobra 2024. lansirao preko 200 balističkih projektila na Izrael. U skladu s našom dugogodišnjom posvećenošću sigurnosti Izraela i našom javnom naznakom naših stalnih napora da zaštitimo Izrael od iranskih pretnji, izveštavam vas o stavu vojnih snaga SAD koje pomažu u odbrani Izraela od ovih napada. Izvanredan učinak naših pripadnika širom Bliskog istoka, koji rade uz snažnu podršku izraelskim snagama, doprinio je istorijskoj odbrani Izraela od iranskih pretnji, slično kao i naš zajednički uspeh 13. aprila 2024. Naš zajednički uspeh 1. oktobra uključivao je obaranje desetina iranskih raketa pre nego što bi mogle naneti štetu civilima u Izraelu - rekao je Bajden.

Naglasio je i kako su se poslednjih meseci prilagodili položaji Sjedinjenih Američkih Država na Bliskom istoku.

- Ova prilagođavanja uključuju proširenje nosača aviona "USS Abraham Lincoln", zajedno s pratnjom borbenih aviona "F-35C Lightning II". Takođe smo rasporedili dodatne ratne avione, uključujući one koji su sposobni za odbranu od balističkih projektila. Podmornica s navedenim raketama "USS Georgia" i više napadačkih eskadrila lovaca četvrte i pete generacije, uključujući F-22, F-15E i F-16 - navedeno je u Bajdenovom pismu.

Na kraju, američki predsednik je poručio kako će SAD ostati predane odbrani Izraela.

- U tom kontekstu, naredio sam raspoređivanje odbrambenog sistema od balističkih raketa u Izrael te pripadnika američkih službi koji su sposobni da upravljaju sistemom. Ovu sam odluku doneo kako bih zaštitio interese Sjedinjenih Američkih Država u inostranstvu - poručio je Bajden, preneo je Kliks.

BONUS VIDEO: RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVAKU PUKO FILM! Đoković postavio ultimatum teniskim vlastima - počeo rat kakav beli sport ne pamti!