"PLAN POBEDE" VEĆ PROPAO? Poruka Zelenskom iz Amerike, ništa od dve ključne tačke sporazuma

Марко Колашинац
Marko Kolašinac

17. 10. 2024. u 13:37

UPRKOS „planu pobede“ predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, koji je juče otkriven, ističući članstvo u NATO-u kao ključni cilj, saveznici Ukrajine ne planiraju da ponude Kijevu zvaničan poziv da se uskoro pridruži alijansi, prenosi Kijev post.

ПЛАН ПОБЕДЕ ВЕЋ ПРОПАО? Порука Зеленском из Америке, ништа од две кључне тачке споразума

Foto: Tanjug/AP

Kako je preneo Glas Amerike, američka ambasadorka pri NATO-u Džulijana Smit odgovarala je na pitanja novinara o članstvu Ukrajine, navodeći da stav NATO-a ostaje nepromenjen.

- Na samitu povodom 75. godišnjice, ovog leta, jasno smo stavili do znanja da je Ukrajina na nepovratnom putu ka članstvu. Međutim, nismo u poziciji da u kratkom roku uputimo zvanični poziv - rekla je ona i dodala da će se nastaviti razgovori sa Ukrajinom o tome kako da se približe pridruživanju alijansi.

Uoči sastanka ministara odbrane NATO-a u Briselu od 17. do 18. oktobra, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski predstavio je ukrajinski „plan pobede“ parlamentu zemlje, Vrhovnoj radi.

On je rekao da je formalni poziv u NATO ključan za strategiju Ukrajine za pobedu u njenom ratu sa Rusijom i da bi ovaj korak bio „osnovan“ za obezbeđivanje mira.

Drugi prioritet za Ukrajinu, prema planu Zelenskog u pet tačaka, jeste uklanjanje ograničenja za korišćenje zapadnog oružja dugog dometa unutar ruske teritorije. Kijev kaže da je ovo ključno za onesposobljavanje ruske vojne infrastrukture i postizanje pobede.

Foto: Tanjug/AP

Međutim, Smit je rekla da nije došlo do promene u politici SAD u vezi sa upotrebom oružja dugog dometa u Ukrajini.

- Nastavljamo da pružamo Ukrajini neophodna sredstva za odbranu njene teritorije. Ukrajinci efikasno koriste ovo oružje, posebno na Krimu i u drugim regionima - rekla je ona.

U susret sastanku ministara odbrane, Smit je rekla da se od partnera u NATO-u očekuje da objave dodatnu podršku ukrajinskim oružanim snagama. Ukrajina je posebno zatražila više sistema protivvazdušne odbrane, artiljerije, municije i oklopnih vozila.

Bela kuća je saopštila da je u sredu, 16. oktobra, američki predsednik Džo Bajden najavio paket oružja za Kijev vredan 425 miliona dolara u razgovoru sa Zelenskim, uoči oproštajne posete Berlinu i razgovora o Ukrajini.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

U KORAK SA SVETSKIM TRENDOVIMA UZ VELIKU PODRŠKU LOKALNOJ EKONOMIJI: Chips Way kompletirao najveći investicioni ciklus u svojoj istoriji