HEZBOLAH SA PASOŠIMA ITALIJE: Skandal na Apeninskom poluostrvu zbog izdavanja lažnih isprava u Konzulatu u Karakasu, u Venecueli

Milica Ostojić - Specijalno za Novosti RIM

17. 10. 2024. u 20:23

HEZBOLAH ulazi u Evropu preko lažnih itaijanskih pasoša! Dogodilo se to uz pomoć korumpiranih funkcionera u italijanskom Konzulatu u prestonici Venecule, u Karakasu. Pet tamošnjih građana, poreklom iz Libana, uspelo je da dobije italijanske pasoše na osnovu dokumenata o italijanskim precima.

ХЕЗБОЛАХ СА ПАСОШИМА ИТАЛИЈЕ: Скандал на Апенинском полуострву због издавања лажних исправа у Конзулату у Каракасу, у Венецуели

Foto: Unsplash/Ilustracija

Radilo se o lažnim dokumentima i lažnim precima i sada će im pasoši biti opozvani.

Italijanski ministar Spoljnih poslova Antonio Tajani je objavio da je najmanje pet libanskih građana povezanih sa terorističkom grupom dobilo ilegalno italijansko državljanstvo. Potom su se slobodno kretali po Evropi i stigli do ratne zone na Bliskom Istoku.

Istraga je počela pre nekoliko meseci a na osnovu prijave iz Južne Amerike poslanika partije „Italijanska braća“ Andrea Di Đuzepe koji je izabran u inostranstvu za izborni okrug Severna i Centralna Amerika. U dojavi je rečeno kako je evidentno da su hiljade osoba dobile za kratko vreme italijanski pasoš u Konzulatu u Karakasu. I tada je opozvan tamošnji konzul.    

Sada su izašli na videlo podaci da je Konzulat u poslednjih šest meseci obradio 8.000 predmeta o italijanskom državljanstvu. Ministarstvo Spoljnih poslova poslalo je inspekciju da istraži količinu prevara sa lažnim dokumentima, evidentno je da se radi i o nekim građanima koji su dobili italijanski pasoš a da nisu imali bilo kakvu rodbinu u prethodnoj generaciji u Italiji. Neke opštine i potkupljeni službenici izdavali su falsifikovane izvode iz matičnih knjiga rođenih i često preko ukradenog identiteta.

Radi se o pravoj štampariji lažnih dokumenata u nekim mestima i sada se traga ko ih je izdavao, sa lažnim korenima italijanskih građana u Venecueli, češlja se od opštine do opštine i već je utvrđeno da je stvorena „fabrika“ takvih lažnih dokumenata u opštini Elba, sa korumpiranim osobama u administraciji. U jednoj opštini otkriveno je kako je zahtev za državljanstvo zatražilo sedam osoba kojima je predak bio ista osoba, iako su pripadale potpuno različitim familijama i nisu u bilo kakvom srodstvu.

Istraga sve više steže obruč oko korumpiranih službenika u Italiji, o tome kako posluje Konzulat u Karakasu, a poslanik koji je prijavio sumnju dobija pretnje, ali on nastavlja da govori o tome i smatra da je ovo prvo otkriće samo vrh ledenog brega dok iza toga stoji zastrašujuća realnost o prevarama. I prijavljuje nove slučajave svake dve ili tri sedmice. A ličnosti koje se otkriju sa lažnim pasošima završavaju potom na crnoj listi SAD. 

Pet džihadista za koje je utvrđena prevara pohvalili su se kako im je bila dovoljna samo jedna sedmica da dobiju italijanski pasoš i da se nazovu državljani Italije. Dok realno građani koji imaju Italijansko poreklo čekaju i po dve godine da dobiju italijanski pasoš, jer zna se da je veoma cenjen kako u Evropi tako i SAD.

Ministar Tajani podvlači, pored ostalog, i opasnost ulaska takvih osoba, koje poseduju italijanski pasoš, možda spremnih na teroristički napad. Venecuela je zemlja gde živi velika libanska zajednica među njima i Šiiti povezani sa Hezbolahom.

Sada se istraga proširila i u svim konzulatima kako u Venecueli tako i u Argentini i Brazilu gde živi ogromna italijanska zajednica, ti građani mogu da steknu italijanski pasoš s obzirom da se priznaju dokumenta o njihovom poreklu iz više od jedne generacija iz prošlosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BILI SU IMUĆNI, PA OSTALI BEZ SVEGA: Ko su roditelji Jelene Đoković?