PANIKA U FRANCUSKOJ: Pariz užurbano počeo pripreme za trku naoružanja sa Rusijom

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

18. 10. 2024. u 07:54

FRANCUSKA povećava svoj vojni budžet i sprema se za trku u naoružanju sa Rusijom, izjavio je francuski ministar spoljnih poslova Žan Noel Baro.

ПАНИКА У ФРАНЦУСКОЈ: Париз ужурбано почео припреме за трку наоружања са Русијом

Foto: EPA/ilustracija

Tokom intervjua za televiziju „LCI“, novinar je upitao ministra da li je Pariz zabrinut zbog „impresivnog tempa naoružavanja Rusije“, nazvavši to „trkom u naoružanju“.

„Francuska se sprema za trku. Zakon o vojnom budžetu omogućio je našoj vojsci da obnovi potencijal raspoređivanja, intervencije i odbrane. Naša glavna linija odbrane danas je na jugu i istoku Ukrajine“, odgovorio je Baro.

Prema njegovim rečima, „upravo zato Francuska čini sve što je moguće u vojnom, finansijskom i humanitarnom smislu, kako bi podržala Ukrajinu dugo i intenzivno u meri u kojoj bude potrebno“.

U skladu sa „zakonom o vojnom programiranju“, budžet francuskog vojnog resora će se 2025. godine povećati za više od tri milijarde evra i iznosiće 50,5 milijardi evra.
Prema rečima ministra odbrane Sebastijana Lekorna, sledeća godina bi trebalo da bude odlučujuća u pogledu obnove naoružanja francuske vojske. U te svrhe izdvojeno je 10,6 milijardi evra, odnosno skok od 16 odsto. Budžet za razvoj nuklearnog potencijala zemlje povećaće se za osam odsto i dostići sedam milijardi evra.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OTERAO IH U PENZIJU: Vilander o rivalstvu Đokovića sa Nadalom i Federerom